Το τελευταίο διάστημα διατάχθηκαν οι συνάδελφοι του Αρχηγείου να ενισχύσουν την αστυνόμευση με 2 περιπολίες ανά ημέρα, αποτελούμενες από έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό.
Ας εξετάσουμε τώρα τον τρόπο με τον οποίο θα έβγαινε μια ανάλογη περιπολία σε οποιοδήποτε άλλο προηγμένο κράτος του οποίου η αστυνομία λειτουργεί με επαγγελματισμό.
[custom:google-ads]
Σε ένα προηγμένο κράτος του οποίου η αστυνομία λειτουργεί με επαγγελματισμό και έχοντας έναν σκοπό, είναι αυτονόητο ότι οι αστυνομικοί που αποτελούν το πλήρωμα θα πρέπει να :
- Γνωρίζονται μεταξύ τους
- Εκπαιδεύονται μαζί ώστε ο ένας να είναι προέκταση – κάλυψη του άλλου
- Τους χορηγείται ο κατάλληλος υλικό-τεχνικός εξοπλισμός
- Θα έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν σε υπηρεσίες όπου είχαν εποχούμενες περιπολίες και θα έχουν μια στοιχειώδη αστυνομική εμπειρία
- Αν πρόκειται να εκτελέσουν εποχούμενη ειδικού σκοπού (πέριξ στόχων) τους γνωστοποιούνται οι στόχοι καθώς και οι φυλασσόμενες σταθερές σκοπιές τις οποίες και θα έχουν ως σκοπό να επιτηρούν και να ενισχύουν.
- Ενημερώνονται από την υπηρεσία για τυχόν πληροφορίες ενδεχόμενου χτυπήματος , με σκοπό να ενημερώσουν άμεσα για ύποπτες κινήσεις η αν δύνανται να την καταστείλουν οι ίδιοι.
[custom:google-ads]
Αποτέλεσμα των ως άνω αυτονόητων (για άλλους) χαρακτηριστικών θα είναι:
- Πραγματική ενίσχυση αστυνόμευσης
- Επαναφορά των επιτελικών στελεχών στην μαχιμότητα
- Απεμπλοκή ειδικών υπηρεσιών από μέτρα τάξης (Ο.Π.Κ.Ε-κρατική ασφάλεια κτλ.). Επαναφορά των ανωτέρω υπηρεσιών στον τομέα καθ ύλην αρμοδιότητάς τους
- Επαναφορά αισθήματος ασφάλειας σε έλληνες πολίτες- ξένα ιδρύματα(πρεσβείες)
- Αύξηση του κύρους – σεβασμού και επιρροής του Σώματος στην κοινωνία.
- Τόνωση συναδελφικότητας μεταξύ επιτελικών και χρονίως μαχίμων αστυνομικών.
Ας εξετάσουμε τώρα την Ελληνική Αστυνομική πραγματικότητα και τα συμπεράσματα δικά σας. Οι αστυνομικοί λοιπόν του Αρχηγείου που εκτελούν εποχούμενη περιπολία :
- Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους (ίσως να γνωρίζονται μόνο φυσιογνωμικά)
- Η πλειοψηφία τους (ειδικά νέοι Υ/Β) δεν έχουν κάνει ποτέ ξανά εποχούμενη περιπολία. Ίσως να μην έχουν βγει και ποτέ τους έξω από το γραφείο του Αρχηγείου για υπηρεσία. (σαφώς και δεν ευθύνονται οι ίδιοι)
- Δεν εκπαιδεύονται ως ζευγάρι
- Βασικά όσοι υπηρετούν στο επιτελείο και για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν εκπαιδεύονται ποτέ. Ίσως γιατί εκτελούν υπηρεσίες γραφείου. Τότε όμως για ποιο λόγο τους ζητούν να εφαρμόσουν όσα οι ίδιοι δεν τους έδωσαν ως εφόδια ? «απορία»
- Ο υλικο-τεχνικός εξοπλισμός είναι κατηγορίας <ότι περίσσεψε από Α/Τ και Α/Δ> και στην καλύτερη των περιπτώσεων εποχής Ολυμπιάδας 2004.Χαρακτηριστικα δίνεται ως οπλισμός χορήγησης το κλασικό – μουσειακό 38αρι special.
- Όσoν αφορά τώρα την ενημέρωση των συναδέλφων σχετικά με ειδικές εντολές <απλά καμία ενημέρωση>
Τα αποτελέσματα από την τακτική που εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ απέναντι στο προσωπικό και κατά συνέπεια στην κοινωνία είναι τα εξής:
- Καμία πραγματική ενίσχυση της αστυνόμευσης
- Σοβαρό θέμα επικινδυνότητας τόσο των ίδιων των αστυνομικών όσο και των πολιτών
- Αδυναμία- άγνοια υποστήριξης και ενίσχυσης των συναδέλφων που υπηρετούν ως σταθερή φύλαξη στόχων.
- Δεν προσφέρουν την παραμικρή πρόληψη εγκληματικότητας καθόσον ως γνώστες των αδυναμιών τους , κρύβονται πίσω από ΟΠΚΕ-ΥΑΤ-ΔΙΑΣ μέχρι να σχολάσουν
Μιας και αναφέρθηκα προηγουμένως σε προηγμένες αστυνομίες ανά τον κόσμο καθώς και την συμπεριφορά που δείχνουν αυτές τόσο ως προς την διαχείριση των επιτελικών αστυνομικών τους όσο και ως προς τους πολίτες, αξίζει να σημειώσουμε και μερικά πράγματα τα οποία οι υπόλοιποι έχουν ως ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ενώ εμείς ως ΟΝΕΙΡΟ. Ένα ΟΝΕΙΡΟ το οποίο θα ήθελα κάποια στιγμή να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά στο επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ.
- Υλικο-τεχνικός εξοπλισμός χορηγούμενος, με γνώμονα τις ανάγκες του 2018.
- Οχήματα νέας γενιάς, εξοπλισμένα με κάμερες καταγραφής- διαχωριστικό μεταξύ των επιβατών – νέου τύπου ασύρματος (οχήματος – ατομικός με εντοπισμό GPS)
- βαρύ οπλισμό
- Κάμερες καταγραφής /body action camera
- Χορηγούμενη στολή νέου επιχειρησιακού τύπου (χωρίς πηλίκιο-σκαρπίνι-γραβάτα).
- 7-8 ώρες την εβδομάδα να δίνεται από την υπηρεσία το δικαίωμα απουσίας του αστυνομικού από το γραφείο του επιτελείου ώστε να βελτιώσει την σωματική του κατάσταση στο γυμναστήριο της υπηρεσίας(με απλή αναφορά ).
[custom:google-ads]
- Συνεχής εκπαίδευση από ΟΠΚΕ-ΕΚΑΜ-ΥΑΤ
- Συνεχής εκπαίδευση από Νομικούς – Εισαγγελείς σε ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία . Αίθουσες υπάρχουν
- Ηλεκτρονική φόρμα αποστολής δελτίων καταγραφής.(κατάργηση χαρτιού)
- Ηλεκτρονική πλατφόρμα αποστολής απόψεων – συμβουλών οι οποίες θα έχουν ως σκοπό των εκσυγχρονισμό του αστυνομικού έργου. Αυτές οι απόψεις – συμβουλές, να ελέγχονται από 3μελη επιτροπή μάχιμων αξιωματικών οι οποίοι θα εισηγούνται αιτιολογημένα την άποψη τους στην ηγεσία.
- Για όλους τους υπηρετούντες στο επιτελείο έως τον βαθμό του Α/Α ,να είναι υποχρεωτική η 3μηνη απόσπαση ανά έτος στα πληρώματα της Α/Δ
- Πλήρης ιατρο-φαρμακευτική κάλυψη του προσωπικού σε περίπτωση τραυματισμού εν ώρα υπηρεσίας έως και την ημέρα επιστροφής του
- Οικονομική ενίσχυση (άνευ αιτήσεως) ιση με τα απολεσθέντα βραδινά-πενθήμερα σε περίπτωση αναρρωτικής ένεκα τραυματισμού εν ώρα υπηρεσίας
- Άμεση χορήγηση νέας στολής σε περίπτωση καταστροφής της εν ώρα υπηρεσίας
- Αλλαγή του νόμου περί όπλων για τους αστυνομικούς ώστε να χορηγηθεί συσκευή TASERσε τουλάχιστον έναν εκ του πληρώματος αστυνομικού καθώς και σπρέι πιπεριού
- Υποχρεωτικός έλεγχος υγείας – ψυχιατρικός
- Η Υπηρεσία στα πλαίσια της βελτίωσης της σχέσης Αστυνομίας-Πολίτης να ανοίξει της πόρτες του Επιτελείου της σε σχολεία και να δώσει την δυνατότητα στον μελλοντικό πολίτη να γνωρίσει το ανθρώπινο πρόσωπο της.
- Κατάργηση Επιδόματος Ιδ. Συνθηκών και αντικατάσταση του με επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας (φυσικής κατάστασης) . Το επίδομα αυτό λειτουργεί ως αντίβαρο και συμβάλλει στην εμφάνιση – παράσταση των αστυνομικών. Επίσης συμβάλλει στην μείωση της παχυσαρκίας των αστυνομικών και μακροπρόθεσμα γλιτώνει την υπηρεσία από χρόνιες παθήσεις και αναρρωτικές . Κυμαίνεται από 0-400 ευρώ και αφορά όλους τους αστυνομικούς (από τον Αστυφύλακα έως τον Αρχηγό) και τα κριτήρια δίνονται στον κάτωθι πίνακα.
- Αναθεώρηση του νόμου περί εμφάνισης αστυνομικών ως μάρτυρες στα δικαστήρια. Στο εξωτερικό ο αστυνομικός έπειτα από την σύλληψη του κατηγορούμενου παύει να ασχολείται πλέον με την υπόθεση, παρά μόνο μετά το τέλος της δίκης όπου και ενημερώνεται τηλεφωνικά από τον δικαστή για το αποτέλεσμα. Μόνο από αυτήν την κίνηση θα εξοικονομούσαμε κάθε μέρα εκατοντάδες μάχιμους και έμπειρους αστυνομικούς .
- Αντικατάσταση της ορολογίας <κατώτερος αστυνομικός-χαμηλόβαθμος> και αντικατάσταση της από <υπαξιωματικός> .
- Καμία πειθαρχική ευθύνη σε αστυνομικούς με δερματοστιξία (πλην προσώπου και λαιμού)
- Δημιουργία λέσχης εστίασης
Όσον αφορά τους πεσόντες εν ώρα υπηρεσίας αστυνομικούς και την συμπεριφορά που δείχνει η Υπηρεσία στις οικογένειες τους (στο εξωτερικό) ,ιδιαιτέρως σε όσους έχουν παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρω το σύνθημα που επικρατεί < ήμαστε οικογένεια και η υπηρεσία οφείλει να δηλώνει παρόν όπου θα ήταν και ο ΗΡΩΑΣ αστυνομικός >
- Συνεχής στήριξη από την υπηρεσία στην οικογένεια.(αν χρειαστεί ακόμα κ SUPERMARKETσυνοδεία θα πάνε την χήρα σύζυγο)
- Πολυμελής συνοδεία αστυνομικών και περιπολικών για την 1η μέρα στο σχολείο του ορφανού παιδιού . Από το σπίτι μέχρι το σχολείο.
- Πολυμελής συνοδεία συμπαράστασης σε οποιαδήποτε νοσηλεία παιδιού πεσόντα αστυνομικού
- Πολυμελής συνοδεία στον γάμο παιδιού πεσόντα αστυνομικού
- Το ίδιο σε απονομή πτυχίου κτλ.....
- Κατ ουσία με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δείχνουν την έμπρακτη στήριξη αλλά βελτιώνουν και το πρόσωπο της αστυνομίας στην κοινωνία.
- Σε γενικές γραμμές, ΔΕΝ ισχύει τίποτα από ότι ισχύει στην Ελλάδα.(βλέπε σύνταξη χηρείας κτλ)
Κλείνοντας , στις προηγμένες χώρες υπάρχει μια ραγδαία αναβάθμιση σε οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια των πολιτών τους καθώς και στην διευκόλυνση του Αστυνομικού έργου.
Στην Ελλάδα αντιθέτως έχουμε κολλήσει σε νόμους και συμπεριφορές προϊστορικές και οπισθοδρομικές οι οποίες δεν συνάδουν με τα δεδομένα της εποχής . Το μόνο που μας απασχολεί και έχουμε ως Ευαγγέλιο στην Ελλάδα του 2018 είναι η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ . Όλα τα υπόλοιπα μας είναι παντελώς αδιάφορα.
Του ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ Οδυσσέα
Μέλους Ε.ΑΣ.Υ.Α.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σύγχρονη Αστυνομία" της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών