Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:19 | 17/04/2021

Υψηλό στέλεχος της μαφίας της Καλαβρίας Ντρανγκέτα άρχισε να συνεργάζεται με τους ερευνητές, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην καταπολέμηση μιας από τις ισχυρότερες εγκληματικές οργανώσεις παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη δικαστική πηγή.

Η πηγή αυτή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Νικολίνο Γκράντε Αράκρι, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για φόνο σε φυλακή του Μιλάνου, στον βορρά, συνεργάζεται με τους εισαγγελείς και την αστυνομία.

Ο 62χρονος μαφιόζος, γνωστός με το υποκοριστικό «λαστιχένιο χέρι», ήταν ένα από τα αφεντικά της Ντρανγκέτα στον τόπο καταγωγής του, την Καλαβρία, στον νότο, αλλά είχε επίσης μεγάλη εγκληματική δράση στην Εμίλια Ρομάνια, στη βόρεια Ιταλία. Η απόφαση του Αράκρι να μιλήσει θα μπορούσε να συνεισφέρει στην δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες για αυτά που έχει πει μέχρι στιγμής στους ερευνητές, ούτε αν τον θεωρούν αξιόπιστη πηγή ή όχι.

Η Ιταλία από καιρό βασίστηκε στους «μετανοημένους» για να εισχωρήσει στις οργανώσεις της μαφίας. Αλλά με τη Ντρανγκέτα, πάντα δυσκολεύονταν να σπάσουν τον κώδικα σιωπής, την ομερτά, και τους οικογενειακούς δεσμούς που ενώνουν τα μέλη της.
Η Ντρανγκέτα, η οποία οικοδομήθηκε πάνω σε δεσμούς αίματος και τιμωρεί ανελέητα τους «μεταμελημένους», παρ’όλα αυτά στην δίκη – μαμούθ που διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του διάσημου εισαγγελέα Νικόλα Γκρατέρι σε μια μεγάλη αποθήκη που έχει διαμορφωθεί ειδικά για το σκοπό αυτό στη Λαμέτσια Τέρμε, μια πόλη της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, από τον Ιανουάριο, 58 μάρτυρες κατηγορίας δέχθηκαν να σπάσουν την ομερτά.

Η τρομερή Ντρανγκέτα  και η δίκη των 335 κατηγορουμένων

Η Ντρανγκέτα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό την Κόζα Νόστρα της Σικελίας ως η μεγαλύτερη μαφιόζικη οργάνωση της Ιταλίας και θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά συνδικάτα τους εγκλήματος στον κόσμο λόγω του ελέγχου της στο μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που εισέρχεται στην Ευρώπη.
Η δίκη που διεξάγεται στην Καλαβρία είναι η μεγαλύτερη κατά της μαφίας, με 355 κατηγορουμένους. Οι μάρτυρες φτάνουν τους 900, ενώ 700 είναι οι συνήγοροι υπεράσπισης και 58 οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατηγορίας, οι καταθέσεις των οποίων αναμένεται να κρίνουν την έκβαση της δίκης κατά της διαβόητης Ντρανγκέτα, ο ετήσιος όγκος του τζίρου της οποίας (από εμπόριο κοκαΐνης και άλλες παράνομες δραστηριότητες) ανέρχεται 60 δισ. ευρώ.

Στους κατηγορούμενους, οι οποίοι δικάζονται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμούς και εγκλήματα αίματος, περιλαμβάνονται μέλη της Ντρανγκέτα, αλλά και τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί και επιχειρηματίες.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους συνελήφθησαν σε επιδρομές της αστυνομίας τον Δεκέμβριο 2019 σε Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία και Βουλγαρία. Το φάσμα των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται είναι ευρύ: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, φόνος και απόπειρα φόνου, λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τοκογλυφία, κατάχρηση εξουσίας, κλεπταποδοχή και ξέπλυμα χρημάτων.

Στην Καλαβρία, η μαφία έχει διεισδύσει σε σχεδόν όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής- δημαρχεία, νοσοκομεία, κοιμητήρια ακόμη και δικαστήρια.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

www.naftemporiki.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis