Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:30 | 16/07/2019

Από την αρχή ξεκινάει η κυβέρνηση τη διαδικασία για την επιλογή ηγεσίας στη δικαιοσύνη μετά την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επικυρώσει τα διατάγματα και να νομιμοποιήσει τις εσπευσμένες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει στην προεκλογική περίοδο νέα ηγεσία στον Αρειο Πάγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr o πρωθυπουργός έχει βάλει τον πήχυ ψηλά για τις επιλογές ανώτατων δικαστικών διαμηνύοντας πως θα επιλεγούν μόνον άξιοι και ικανοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει να ξεκινήσει την όλη διαδικασία από την αρχή, δηλαδή θα προτείνει εκ νέου ανώτατους δικαστές που θα περάσουν από την ακρόαση στη Βουλή και μετά το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, έμπειρος κοινοβουλευτικός, ενημερώνεται για το ποιοι δικαστικοί μπορεί να προταθούν για τις νευραλγικές θέσεις του Εισαγγελέα και του Προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και για την πλήρωση έξι θέσεων αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο που είναι κενές και δεν πληρώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης επιλογές θα γίνουν από την αρχή και για τις θέσεις αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακυρώθηκαν - και αυτές- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

[custom:google-ads]

Ως φαβορί για τη θέση του Εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο, θέση εξαιρετικά νευραλγική φέρεται ότι αντεισαγγελέας του ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας που ουσιαστικά είναι πρώτος και στη δικαστική επετηρίδα καθώς πριν από αυτόν είναι ο Δημήτριος Δασούλας αλλά συνταξιοδοτείται του χρόνου τον Ιούνιο.

Μέσα στις επιλογές είναι και ο επίσης αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης που κατέχει και αυτός υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα αλλά και άλλοι ανώτατοι εισαγγελικοί και δικαστές.

Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επικρατέστερη θεωρείται η πρώτη στην επετηρίδα Αγγελική Αλειφεροπούλου ενώ υποψηφιότητες θα υπάρξουν και άλλες όπως ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης ανώτατος δικαστής με μεγάλο κύρος αλλά αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης σε ένα χρόνο.

Για τις θέσεις των έξι αντιπροέδρων στον Αρειο Πάγο οι υποψηφιότητες έιναι πολλές με επικρατέστερες των αρεοπαγιτών Ιωάννη Χοιμέ, Ασπασία Μαγιάκου και άλλοι.

Πάντως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλλει αξιοκρατία στη δικαιοσύνη και να αποτελέσουν παρελθόν θύλακες κυβερνητικών παρεμβάσεων που οργανώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με κατάληξη τους δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Mε δεδομένο ότι η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας θα ξεκινήσει από το μηδέν οι επιλογές της νέας κυβέρνησης θα γίνουν το νωρίτερο αρχές Αυγούστου καθώς η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η κυβέρνηση στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Πηγή: iefimerida.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τεράστιες ελλείψεις στα τμήματα ασφαλείας στη Δυτική Αττική

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis