Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:44 | 08/07/2021

Γράφει ο Παναγιώτης Ζωντος*

 

Καταρχάς, χαιρετίζουμε την καλή διάθεση όλων των εμπλεκομένων και ιδιαίτερα του Υπουργού μας κου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την προσπάθεια δημιουργίας νέου βαθμολογίου.

Βέβαια, από τις ελάχιστες σχετικές διαρροές που έχουμε δει μέχρι τώρα, διακρίνουμε ότι δεν επωφελείταιτο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού, παρά μόνο λίγες ομάδες εργαζομένων (ορισμένες υπέρ του δέοντος θα λέγαμε).

Συνεπώς, δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να λεχθεί ότι οι οικονομικές απώλειες που βιώσαμε όλα αυτά τα χρόνια, από όλες τις Κυβερνήσεις από το 2010 και έπειτα, πρόκειται να ισοσκελιστούν.

Τουναντίον, ειδικά για τους νέους αστυνομικούς δεν προβλέπεται καμία ιδιαίτερη αλλαγή μέχρι να είναι «με το ένα πόδι στη σύνταξη». Ή μήπως αυτό το βαθμολόγιο αποτελεί προάγγελο αύξησης των ετών που απαιτούνται προς κατοχύρωση του δικαιώματος σύνταξης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. - Βρέθηκαν καλάσνικοφ, πιστόλι, γεμιστήρες, φυσίγγια και δενδρύλλια κάνναβης

Με αφορμή λοιπόν, τις αλλαγές στο νέο βαθμολόγιο που προτείνεται από την Π.Ο.ΑΣ.Υ., θεωρούμε πως υπάρχουν ορισμένες στρεβλώσεις, αστοχίες και παραβλέψεις, τις οποίες και θα επισημάνουμε παρακάτω προκειμένου να υπάρξει διόρθωση και αποκατάσταση.

Συγκεκριμένα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

1.  Το γεγονός ότικαταργείται το δικαίωμα σύμφωνα με το Ν.3686/2008 στους Ανθυπαστυνόμους που συμπληρώνουν 26 έτη υπηρεσίας να προάγονται στον βαθμό του Υ/Β’. Σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη της ΕΛ.ΑΣ. για το διαγωνισμό στις εξετάσεις των υποψηφίων αρχιφυλάκων για το έτος 2021, δικαίωμα συμμετοχής στηδιαδικασία έχουν όσοι αστυνομικοί δενυπερβαίνουν το 45οέτος της ηλικίας τους κατά την 31 η Δεκεμβρίου του έτουςπροκήρυξης των εξετάσεων, ήτοι δηλαδή την 31/12/2021. Στις εν λόγω εξετάσεις συμμετέχουν όσοι/ες έχουν γεννηθεί από 01/01/1977 και μεταγενέστερα. Εύλογα, οι αστυνομικοί αυτοί δήλωσαν συμμετοχή στο διαγωνισμό σύμφωνα με αυτό το καθεστώς που ισχύει αυτή τη στιγμή αλλά και υπήρχε.Με αυτό το νομικό πλαίσιο διαγωνίστηκαν  και οι προηγούμενοι, οι οποίοι προήχθησαν στους προγενέστερους διαγωνισμούς χωρίς να γνωρίζουν την κατάργηση αυτού του δικαιώματος που τότε ίσχυε. Για το λόγο αυτό ζητάμε να συνεχίσει να υφίσταται το δικαίωμα στους Ανθυπαστυνόμους που συμπληρώνουν 26 έτη υπηρεσίας, να προάγονται στο βαθμό του Υ/Β’,τουλάχιστον για όσους αστυνομικούς προήχθησαν στο βαθμό του Αρχιφύλακα μετά από προκήρυξη διαγωνισμού της ΕΛ.ΑΣ.,σύμφωνα με τις διατάξεις των προαγωγικών γραπτών εξετάσεων που ίσχυαν και πριν την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου.

2.  Η υποβάθμιση των Αρχιφυλάκων προερχόμενων από Προαγωγικές εξετάσεις είναι άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει αφού από προϊστάμενοι ,εν μια νυκτί θα γίνουν υφιστάμενοι των υφισταμένων τους, καθότι οι Αρχιφύλακες Μ.Α.Υ. θα γίνουν Ανθυπαστυνόμοι απορροφώντας και το βαθμό του Αρχιφύλακα.Ουσιαστικά προάγονται σε Ανθυπαστυνόμους υπερπηδώντας το βαθμό των Αρχιφυλάκων των Προαγωγικών εξετάσεων αλλά και το βαθμό των Αρχιφυλάκων Ανακριτικών Υπαλλήλων.

3.  Επιπλέον, οι Ανθυπαστυνόμοι πλέον θα προάγονται στα 9 χρόνια σε Υ/Β’, συντομεύοντας έτσι κατά δύο έτη την προαγωγή τους στο βαθμό. Οι Αρχιφύλακες των Προαγωγικών εξετάσεων με πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.θα προάγονται σε 2 έτη σε Ανθυπαστυνόμους και οι Υπαστυνόμοι Α’ με 5 έτη θα προάγονται σε Α/Β’. Ζητάμε να υπάρξει ανάλογη μέριμνα και για όλους τους νυν βαθμοφόρους, οι οποίοι δεν κερδίζουν τίποτα από το βαθμολόγιο,ενώ προσπάθησαν μέσω του συστήματος της ιεραρχίας της ΕΛ.ΑΣ. να ανέλθουν βαθμολογικά και άξια, αλλά αντιθέτως παρατηρούν τους άλλους να επιβραβεύονται και εκείνοι να παραμένουν στάσιμοι. Κατόπιν των ανωτέρω εκτενώς αναφερόμενων, για τη διατήρηση της ισότητας και ομαλότητα της ιεραρχίας, προτείνουμε την προαγωγή κατά ένα βαθμό άμεσα  , μαζί φυσικά με τους Αρχιφύλακες Μ.Α.Υ. ως προωθείται από την πρόταση του βαθμολογίου , στους βαθμούς των Αρχιφυλάκων Ακριτικών Υπαλλήλων των πανελληνίων εξετάσεων, των Αρχιφυλάκων των Προαγωγικών εξετάσεων, των Ανθυπαστυνόμων, των Υ/Β’ αλλά και των Υ/Α’ που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη, ώστε να αντισταθμίσουν την αδικία που θα βιώσουν από το νέο αυτό βαθμολόγιο, αφού ουσιαστικά μένουν εκτός προαγωγών. Εξυπακούεται ότι με την προαγωγή τους θα πρέπει να  προσμετράται και η χρονική διάρκεια που έχει διανύσει ο καθένας στον προηγούμενο βαθμό έτσι ώστε να διατηρείται και κατόπιν προαγωγής η αρχαιότητα, η επετηρίδα και εντέλει η ιεραρχία.

Είμαστε βέβαιοι ότι σε περίπτωση που οι προτάσεις μας δεν εισακουστούν, το λόγο θα τον έχει η δικαιοσύνη, αφού οι ανωτέρω χιλιάδες βαθμοφόροι δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια να παρατηρούν τους άλλους συναδέλφους τους να κερδίζουν και αυτοί ουσιαστικά να έρχονται στη θέση του ριγμένου της υπόθεσης!

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομοΠαναγιώτης ΖΩΝΤΟΣ 

Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηλείας

Αντιπρόσωπος Π.Ο.ΑΣ.Υ. Νομού Ηλείας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis