Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:14 | 10/02/2024

Γράφει ο Λάμπρος Δημητρέλος

Μετά από αιφνιδιαστικές και μη επιθέσεις (νεωτεριστικός όρος οι "καταδρομικές"), σε στόχους που έχουν αξιολογηθεί ως ευπαθείς και φυλάσσονται από αστυνομικούς, νομοτελειακά ανοίγει η συζήτηση της αποτελεσματικής ή μη αντίδρασης του σκοπού - φρουρού.

Διαβάστε επίσης

Σπάνια όμως αναφέρεται στον δημόσιο διάλογο η σημασία των υλικών που φέρει ο σκοπός, η εκπαίδευση που έχει λάβει και η συνολική εμφάνιση αυτού, καθώς αυτές οι τρεις παράμετροι συνεισφέρουν τα μέγιστα στη λεγόμενη "αποτροπή έκνομης ενέργειας".

Η παραπάνω φωτογραφία εικονίζει έναν Λονδρέζο αστυνομικό σκοπό, σε υπηρεσία εξωτερικά των ανακτόρων του Μπάκινχαμ.

Παρατηρούμε οτι ο σκοπός φέρει αλεξίσφαιρο γιλέκο επιπέδου IIIA, με γιακά (ώστε να προστατεύεται και ο λαιμός του), το οποίο βρίσκεται σε πλήρη χρωματική και σχεδιαστική αρμονία με την ημιεπίσημη στολή του (πουκάμισο με γραβάτα).

Επίσης ο φορητός ασύρματος τύπου tetra, σοφά φέρεται ψηλά στο γιλέκο, καθώς είναι γεγονός οτι όσο πιο ψηλά βρίσκεται η κεραία, τόσο πιο αποτελεσματικά λαμβάνει και εκπέμπει ο ασύρματος.

Σημαντικό στοιχείο είναι η πλήρης εναρμόνιση του οπλισμού του με τις νέες τεχνολογίες του 21ου αιώνα.

Ειδικότερα, το ατομικό του πιστόλι (με προσαρμοσμένο τακτικό φακό) φέρεται μέσα σε πολυμερική θήκη επιπέδου ασφαλείας 3, με hood τύπου safariland, ενώ το "γηραιό" υποπολυβόλο H&K MP5 έχει αναβαθμιστεί με την προσθήκη ολογραφικού σκοπευτικού βοηθήματος τύπου eotech και με επίσης ενσωματωμένο τακτικό φακό.

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του εν λόγω αστυνομικού καταδεικνύεται από την απόλυτη επίγνωση σκανδάλης (αριστερός δείκτης εκτός και παράλληλα στον κορμό). Η λαβή "c-clamp" την οποία εφαρμόζει επί του όπλου με το δεξί του χέρι είναι η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική για εφαρμογή σε όπλα με σκοπευτικά βοηθήματα, διότι μόνο σε αυτά η σκοπευτική ευθεία έχει ανυψωθεί και ο αντίχειρας δεν εμποδίζει τη σκοπευτική εικόνα, όπως στα κλασσικά μεταλλικά σκοπευτικά.

Στο ερώτημα "αστυνομικός σκοπός: επιχειρησιακός operator ή διακοσμητικό στοιχείο", οι Βρετανοί έχουν απαντήσει αναμφίβολα το πρώτο υποστηρίζοντάς το τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού, όσο και εκπαίδευσης. Κι αν κάποιος βιαστεί να κατακρίνει ή να υποτιμήσει την προσθήκη φακού και σκοπευτικών βοηθημάτων, θα τον προέτρεπα να αναρωτηθεί τα εξής:

1. Πώς μπορεί ένας αστυνομικός να χρησιμοποιήσει σε συνθήκες χαμηλού/καθόλου φωτισμού υποπολυβόλο (ή άλλο επωμιζόμενο όπλο που για τον χειρισμό του "εγκλωβίζει" και τα δύο χέρια του operator) σε συνδυασμό με φακό, αν αυτός δεν είναι προσαρμοσμένος επί του όπλου;

2. Πώς μπορεί ένας μεσήλικας αστυνομικός να σκοπεύσει αποτελεσματικά με τη χρήση μόνο κλασσικών μεταλλικών σκοπευτικών;

Σημειώνεται οτι η πρεσβυωπία είναι πάθηση που εμποδίζει την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα (όπως λ.χ. το οπίσθιο μεταλλικό σκοπευτικό των όπλων) και εμφανίζεται σε άτομα 40 ετών και άνω.

Προηγμένες αστυνομίες, όπως αυτή του Λονδίνου, εκμεταλλεύονται στο έπακρο την τεχνολογία, εξοπλίζουν με ανάλογα υλικά το προσωπικό τους και το εκπαιδεύουν σε αυτά και τις αντίστοιχες τακτικές, πάντοτε σε σχέση με τις εκτιμώμενες σύγχρονες απειλές ασφαλείας.

Βιβλιογραφία - πηγές:

- Green eyes & black rifles, του Kyle Lamb

- Wikipedia, the free encyclopedia

 

    Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
    developed by Pixelthis