Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:02 | 11/12/2018

Ως ευκαιρία για να πλήξουν την ηγεσία της Αστυνομίας (φυσική και πολιτική) αλλά και το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου (με τις πολλές καταγεγραμμένες επιτυχίες) είδαν ορισμένοι τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού.

Και αν για τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων μπορεί οποιοσδήποτε να πει πως «απλώς κάνουν τη δουλειά τους», δεν μπορεί κανείς να αφήσει ασχολίαστο το γεγονός ότι κάποιοι σχεδόν… πανηγύριζαν με τις πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν στην αποφυλάκιση των περισσοτέρων από τους 63 συλληφθέντες.

[custom:google-ads]

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβιβάστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ανακρίτρια Διαφθοράς. που χειρίζεται την υπόθεση, έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Ακόμη κι αν με το γράμμα του Νόμου δεν υφίστανται οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, από μια προσεκτική ανάγνωση των σχετικών δικονομικών εγγράφων προκύπτουν πλείστα όσα ερωτήματα για τις δραστηριότητες των εμπλεκόμενων προσώπων – ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η Δικαιοσύνη, με τους αρμόδιους εισαγγελείς να είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν για τυχόν λάθη ή παραλείψεις κατά τη διάρκεια της έρευνας και της σύνταξης της τεράστιας δικογραφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αστυνομικοί μετακομίζουν γιατί φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην Ομόνοια

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., μέσω κύκλων που πρόσκεινται τόσο στις κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα όσο και στους αντιστράτηγους κυρίους Ανδρικόπουλο (Αρχηγός), Καραμαλάκη (Υπαρχηγός) και Δασκαλάκη (Επιτελάρχης), έσπευσε να δώσει τη σωστή διάσταση των πραγμάτων.

«Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και τη διαδικασία σε όλα τα στάδια», σημειώνουν πηγές της Κατεχάκη με άριστη γνώση των όσων διημείφθησαν από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η έρευνα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε έγινε η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι «η επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το “πράσινο φως” των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας, μάλιστα, τόσοι οι ίδιοι όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης».

 

Η ευθύνη δεν ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια ώρα, και έγκριτοι νομικοί κύκλοι, με τους οποίους επικοινώνησε το «Π» για την υπόθεση, σημειώνουν πως στην ΕΛ.ΑΣ. πέφτει το ελάχιστο μερίδιο ευθύνης για την τροπή της υπόθεσης. Και αυτό καθώς η Αστυνομία είναι αρμόδια αποκλειστικά μόνο για τη σύνταξη δικογραφιών και για την αποστολή του σχετικού αποδεικτικού υλικού στις δικαστικές Αρχές.

[custom:google-ads]

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, η συγκεκριμένη δικογραφία μελετήθηκε από εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική λαθρεμπορία, ενώ, αμέσως μετά, συντάχθηκε ποινικό κατηγορητήριο από τον ανακριτή για την ίδια κατηγορία. Με απλά λόγια, αν δεν είχε τελεσθεί το έγκλημα της κακουργηματικής λαθρεμπορίας, τότε δεν θα έπρεπε καν να είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τον αρμόδιο εισαγγελέα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δεν θα ανεχτούμε κανένα παιχνίδι στις πλάτες των Ειδικών Φρουρών


Βέβαια, ο εύκολος στόχος (και σε αυτήν την περίπτωση) είναι η Αστυνομία, στην οποία επιρρίπτουν την αποκλειστική ευθύνη δικηγόροι των κατηγορουμένων, προκειμένου να μην «ακουμπήσουν» εισαγγελικούς λειτουργούς. Όπως γράψαμε, όμως, στις πρώτες γραμμές του κειμένου, εάν το έκαναν μόνο δικηγόροι, τότε θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για κάτι φυσιολογικό.

Το ανησυχητικό είναι ότι ορισμένοι δεν έχασαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν πυρ ομαδόν εναντίον της Κατεχάκη, κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και προσωπικά κατά του διοικητή του Τ.Α. Αμαρουσίου, με άγνωστα κίνητρα. Δεν ήταν λίγοι, δε, αυτοί που έσπευσαν να μιλήσουν για «καρατομήσεις» στις κρίσεις του Ιανουαρίου.

Οι πληροφορίες του «Π», πάντως, δεν θέλουν κάτι τέτοιο να ισχύει. Πράγματι, τις πρώτες ώρες μετά την ανατροπή στην υπόθεση το κλίμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν βαρύ, καθώς κανείς δεν αντιλαμβανόταν τι είχε συμβεί με μια υπόθεση την οποία όλοι χαρακτήριζαν «δεμένη» και πολύ καλά δουλεμένη από τον ανώτατο αξιωματικό μέχρι τον αστυφύλακα.

Ίσως σε κάποιους να μην αρέσει το γεγονός ότι μετά την, κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, θητεία Τσουβάλα, οι αντιστράτηγοι Ανδρικόπουλος, Καραμαλάκης και Δασκαλάκης συνεχίζουν ακόμη πιο δυναμικά και με σημαντικές επιτυχίες, ψάχνοντας για «ψεγάδια».

Κάτι ανάλογο συνέβη και με το «ιστιοφόρο της κοκαΐνης» που εντοπίστηκε στο Εκουαδόρ, με τη Δικαιοσύνη να στέκεται στο ύψος της!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Πηγή: paraskhnio.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί ενός Δοκίμου Υπαστυνόμου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis