Πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, μέσω ΠΟΑΣΥ, για εκπαίδευση των Αστυνομικών σε πρακτικές Α΄βοηθειών και στην αντιμετώπιση τραυμάτων μάχης.
Κύριε Αρχηγέ,
Με πρωτοβουλία της Ένωσής μας, οι διμοιρίες της ΔΑΕΘ, οι Ομάδες ΖΗΤΑ και ΔΙΑΣ της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, οι Ομάδες ΟΠΚΕ της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και η ΕΚΑΜ, έχουν εφοδιαστεί με εξειδικευμένα σακίδια πρώτων βοηθειών (kit), τα οποία περιέχουν υλικά για την αντιμετώπιση βαριών αιμορραγικών και βαλλιστικών τραυμάτων.
Οι Ομάδες ΖΗΤΑ, ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ συχνά πραγματοποιούν εκπαιδεύσεις πάνω στην χρήση των προαναφερομένων ειδών, χάρη στην ύπαρξη εξειδικευμένου και πιστοποιημένου προσωπικού εντός των Υπηρεσιών τους. Καθώς κάτι ανάλογο δεν ισχύει στη ΔΑΕΘ, η Ένωση διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για την εκπαίδευση του προσωπικού της. Όπως αποδείχθηκε, οι γνώσεις και η εξάσκηση των Αστυνομικών ήταν καθοριστικής σημασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η άμεση παρέμβασή τους λειτούργησε σωτήρια για συναδέλφους και συμπολίτες μας που τραυματίστηκαν σοβαρά.
Ωστόσο, δεν υπάρχει η ανάλογη εξέλιξη στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Εν έτει 2020, οι Αστυνομικοί δεν διδάσκονται τις ειδικές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουν για τη διάσωση κάποιου ατόμου, ως πρώτοι αφιχθέντες σε βίαιο επεισόδιο ή ατύχημα.
Η δυνατότητα αυτή δύναται, καθώς εντός της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχουν συνάδελφοί μας που είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές και μπορούν να διδάξουν σε εκπαιδεύσεις που αφορούν την υποστήριξη της ζωής ενός τραυματία από πτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, βαλλιστικά τραύματα, θύματα διαδηλώσεων που έχουν προσβληθεί από χημικούς παράγοντες ή φέρουν τραύματα από βίαιη κρούση ή έχουν υποστεί εγκαύματα από διάφορες ουσίες. Επειδή οι προαναφερόμενες κατηγορίες ατυχημάτων συχνά λαμβάνουν χώρα εν ώρα καθήκοντος, δεν επιτρέπεται οι συντηρητικές εκπαιδεύσεις του προσωπικού να μην συμπεριλαμβάνουν τις πρακτικές αντιμετώπισής τους. Ιδιαίτερα, τη δεδομένη χρονική στιγμή που μεγάλο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων βρίσκεται στη συνοριογραμμή του Έβρου, κι αν συνυπολογίσουμε τους πολλαπλούς και αστάθμητους κινδύνους που διατρέχουν, η εκπαίδευση αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και απόλυτα αναγκαία για τους συναδέλφους μας.
Κατόπιν των ανωτέρω, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει την εισαγωγή της εκπαίδευσης σε πρακτικές Α’ βοηθειών και για βαρείς τραυματισμούς, βίαια περιστατικά ή τραύματα μάχης στην ετήσια εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού. Παράλληλα, επιβάλλεται η δημιουργία ενός ειδικού κωδικού δαπάνης, ώστε τα απαιτούμενα υλικά να χορηγούνται σε όλους τους Αστυνομικούς που εκτελούν εξωτερικές υπηρεσίες.
Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι, οι Αστυνομικοί διαχρονικά συμπαραστέκονται ενεργά στο κοινωνικό σύνολο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η συμβολή τους αποδείχθηκε καταλυτική για τη διατήρηση της ζωής κάποιου συνανθρώπου μας. Δυστυχώς, δεν παρατηρείται η ανάλογη αναγνώριση της προσφοράς τους από την φυσική Ηγεσία, η οποία με μεγάλη φειδώ και επιφύλαξη απονέμει ηθικές αμοιβές, ακόμα και για εξαιρετικές πράξεις που έχουν ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη.
Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6936800701 6948753589