Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:29 | 12/03/2019

Στον νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε από την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, η διάταξη αναφορικά με την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών- όπως και οι βόμβες μολότοφ- μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, αυτό σημαίνει πως η δίωξη για κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών από ποινή είκοσι χρόνων, που ήταν πριν, περιορίζεται σε ποινή τουλάχιστον τριών ετών.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

2. Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ’ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι’ αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενα εξαιρετικό σεμινάριο για Αστυνομικούς, Στρατιωτικούς, Συνοδούς Ασφαλειας και όσους κινούνται σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου!

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Δημήτρη Μπόλη, που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, αδικήματα που τελέστηκαν έως το 2011 και εκκρεμούν προς εκδίκαση ενώπιον των δικαστηρίων οδηγούνται στην παραγραφή και οι κατηγορούμενοι στην απαλλαγή τους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αντιδράσεις υπάρχουν και για την τροποποίηση του αδικήματος της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, που ενώ προέβλεπε ποινή δέκα έως είκοσι ετών κάθειρξης περιορίζεται σε ποινή πέντε έως δέκα ετών.

Κατά το ΚΕΕΡΦΑ, η διάταξη αυτή αποτελεί «ανέλπιστο δώρο» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εμπλεκόμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δηλαδή ολόκληρη την ηγεσία της και συνολικά  είκοσι από τους εξήντα οκτώ κατηγορούμενους, τους οποίους αφορά η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis