Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:35 | 09/03/2020

Οι ΗΠΑ εργάζονται πυρετωδώς για την απόκτηση της δυνατότητας παραγωγής όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε διάφορες πλατφόρμες οπλικών συστημάτων. Μια από αυτές τις πλατφόρμες είναι και το stealth μαχητικό F-35, το οποίο θα γινόταν ακόμα πιο φονικό εφόσον αποκτούσε τέτοιου είδους όπλα.

Μεγάλο εμπόδιο στην διαδικασία αυτή, είναι οι μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις των ακτευθυνόμενων όπλων και γι αυτό το λόγο καταβάλεται μεγάλη προσπάθεια βελτίωσεις των κινητήρων που χρησιμοποιούν τα μαχητικά F-35, και όχι μόνο.

Έχει γίνει γνωστό νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι ότι η Pratt & Whitney που κατασκευάζει τους κινητήρες του F-35, πρότεινε βελτιώσεις στις μελλοντικές εκδόσεις του F-35 που θα συμπεριλαμβάνουν αυξημένη ικανότητα διαχείρισης ισχύος και θερμικής ενέργειας. Η πρόσθετη δυνατότητα διαχείρισης της ισχύος και της θερμικής ενέργειας θα επιτρέψει τη χρήση όπλων λέιζερ και άλλων προηγμένων επιθετικών και αμυντικών συστημάτων.

Οι νέοι κινητήρες θα μπορούν να εγκαθίστανται στα μαχητικά F-35, χωρίς να απαιτέιται κάποια άλλη αναβάθμιση ή αλλαγή στα υπόλοιπα συστήματα του μαχητικού αεροσκάφους πλέον των συστημάτων πρόωσης. Οι βελτιωμένοι κινητήρες θα είναι διαθέσιμοι σε περίπου τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που θα πάρουν την επίσημη έγκριση για να προχωρήση η παραγωγή τους.

Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει εκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας. Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ευελπιστεί κάποια μέρα να τα ενσωματώσει σε μαχητικά, ενώ οι δοκιμές πάνω στο AC-130J Ghostrider που θα αποτελέσει πλατφόρμα λέιζερ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη ενός όπλου λέιζερ παρόμοιο σε διάταξη με το Phalanx, για τα πολεμικά του σκάφη.

Η Lockheed Martin, το πανεπιστήμιο Notre Dame, η DARPA και το Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας δοκίμασαν πέρυσι έναν «μίνι» αερομεταφερόμενο πυργίσκο λέιζερ. Ο σκοπός είναι ο πυργίσκος να έχει δυνατότητα προσβολής 360° και η δέσμη του να είναι αρκετά ισχυρή για να καταστρέψει εναέριους στόχους.

Αν και η πρόκληση «σμίκρυνσης» ενός συστήματος λέιζερ σε μέγεθος που να το κάνει ιδανικό για μαχητικά είναι τεράστια, η ενσωμάτωση όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας φαίνεται πως απασχολεί σοβαρά τις αμερικανικές ΕΔ.

Πηγή: onalert.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Oμάδα της ΜΜΑΔ της Κύπρου στον Εβρο -Αναχώρησαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας [βίντεο]


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis