Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:57 | 17/09/2018

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε εχθές στην έντυπη έκδοση  του «Έθνους της Κυριακής».

Μας επισημάνθηκε από αρκετούς αναγνώστες του Policenet.gr, δεδομένου ότι παραθέτει  τις αιτίες της ενδεχόμενης (νέας) αναβολής της πολύκροτης δίκης του στυγνού δολοφόνου Κώστα Πάσσαρη ο οποίος θα πρέπει να δικαστεί   για τις δολοφονίες των αστυνομικών Διονυσίου Αλεβιζόπουλου και Αθανασίου Δρακόπουλου.

[custom:google-ads]

Παραθέτουμε το δημοσίευμα:

Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η έκδοση του Κώστα Πάσσαρη στη Χώρα  μας, καθώς όπως όλα δείχνουν για ακόμη μία φορά δεν θα καθίσει στο εδώλιο προκειμένου να δικαστεί για τις δολοφονίες των αστυνομικών Διονυσίου Αλεβιζόπουλου και Αθανασίου Δρακόπουλου.

 Μολονότι η δίκη του διαβόητου κακοποιού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών ώστε να έρθει από την Ρουμανία στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ένα από τα εμπόδια στην έκδοση του Πάσσαρη φαίνεται να είναι αυτήν τη φορά το … αεροπορικό εισιτήριο για την μεταφορά του, ενώ εάν αναβληθεί η δίκη θα είναι η Τρίτη φορά που ναυαγούν οι προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να δικάσουν τον κακοποιό στη Χώρα μας.

Σύμφωνα με τα σχετικά δικόγραφα τα οποία είναι σε γνώση του «Έθνους της Κυριακής», οι ελληνικές αρχές έλαβαν στις 21 Αυγούστου ένα e-mailαπό το γραφείο της Ρουμανίας στη Eurojust.

 

ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ E-MAIL

Δια του επίμαχου e-mail ζητήθηκε από τις ελληνικές Αρχές να παρασχεθούν, αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του Πάσσαρη, η οποία έχει εγκριθεί από την Ρουμάνικη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα η Ρουμανία ζητούσε να μάθει:

1. Εκτίμηση του χρόνου για τον οποίο απαιτείται η προσωρινή παράδοση

2. Εγγυήσεις ότι το εκζητούμενο πρόσωπο θα τεθεί σε κράτηση για όλο το χρονικό διάστημα της προσωρινής παράδοσης.

3. Εγγυήσεις ότι τα έξοδα μεταφοράς του από και προς τη Ρουμανία θα καταβληθούν από τις ελληνικές Αρχές.

4. Εγγυήσεις ότι θα επιστραφεί στη Ρουμανία στο τέλος του συμφωνημένου χρόνου.

5. Πληροφόρηση επί του προσώπου που, εκ μέρους των ελληνικών Αρχών θα υπογράψει την συμφωνία.

Σύμφωνα με το Ρουμάνικο Δίκαιο απαιτείται επίσημη υπογεγραμμένη συμφωνία για την έκδοση, ενώ τονίζεται ότι με απουσία της ζητούμενης πληροφόρησης (για την οποία απαιτέιται συγκεκριμένη απάντηση) οι Ρουμάνικες Αρχές δεν μπορούν να προχωρήσουν με το αίτημα για προσωρινή παράδοση. Όπως αναφέρεται στα δικόγραφα, οι ρουμάνικες Αρχές γνωρίζουν την εκτεταμένη αλληλογραφία, πλην όμως η απάντηση των εσωτερικών Αρχών πρέπει να είναι συγκεκριμένη και καθαρή.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς, η οποία ήρθε δύο μέρες μετά, αφορούσε μόνο 3 από τα 5 ερωτήματα των Ρουμάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές απάντησαν τα εξής:

·         Το απαιτούμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμένει στη Χώρα μας, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, πάντως εκτιμάται ότι οι δίκες για τις οποίες πρόκειται να εκδοθεί, πρόκειται να διαρκέσουν επί μακρόν.

·         Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα παραμονής του στη χώρα για την εκδίκαση των σε βάρος του κατηγοριών από το δικαστήριο, θα είναι προσωρινά κρατούμενος σε καταστήματα κράτησης.

·         Αφού εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους θα εκδοθεί στη χώρα και ανάλογα με την πορεία και τη δικαστική εξέλιξη των δικών που εκκρεμούν στη χώρα μας, θα επιστραφεί στη Ρουμανία.

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα των ρουμανικών Αρχών για την εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου προσωρινής έκδοσης και για την πληρωμή της μεταφοράς του Πάσσαρη, καθώς δεν δόθηκαν εγγυήσεις καταβολής των εξόδων της διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλοδαπός χτύπησε Αστυνομικό

 

«ΔΙΑΡΚΗ ΕΜΠΟΔΙΑ»

Η οικογένεια του αστυνομικού Διονύση Αλεβιζόπουλου που είχε δολοφονήσει ο Πάσσαρης κατά την απόδραση του εκφράζει, δια των συνηγόρων της Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, την έντονη απογοήτευση της για τις τελευταίες εξελίξεις. «Η μη απονομή δικαιοσύνης επί τόσα χρόνια, μέσω των διαρκών εμποδίων και αναβολών για το αποτρόπαιο έγκλημα, προκαλεί βαθύ πόνο στην καρδιά μας. Η οικογένεια διερωτάται με απόγνωση ποια ακριβώς θα μπορούσαν να είναι τα “έξοδα μεταφοράς”, λόγω των οποίων η έκδοση του κακοποιού στην Ελλάδα φέρεται να μην προχωρά, πλην κυρίως  του αεροπορικού εισιτηρίου του κακοποιού και της αστυνομικής συνοδείας του. Και για ποιο λόγο δεν αναλαμβάνεται η ευθύνη καταβολής τους» δηλώνει η οικογένεια του θύματος στο «Έθνος της Κυριακής», η οποία ξεσπά για την διαφαινόμενη αναβολή της δίκης του στυγνού εγκληματία, για ένα αεροπορικό εισιτήριο, δεδομένης της θέσης της Ρουμανίας περί ορισμένης δέσμευσης των Αρχών επί των άνω σημείων.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του δολοφονηθέντος αστυνομικού, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, δηλώνουν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από τις εξελίξεις και επισημαίνουν την έλλειψη αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των Αρχών, έστω και την ύστατη στιγμή, με αποτέλεσμα  να μην παραδίδεται στις ελληνικές Αρχές ο στυγνός εγκληματίας και να παραμένουν οι δολοφονίες χωρίς δίκη για 18 χρόνια, με τον κίνδυνο της παραγραφής των εγκλημάτων να είναι παραπάνω από ορατός.

ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΙΝΤΕΛΑ

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε εχθές στην έντυπη έκδοση του «Έθνους της Κυριακής»)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis