Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:28 | 03/08/2019

Γράφει ο Λάμπρος Δημητρέλος

Η ανάγκη έκτακτης επαναγέμισης πιστολιού είναι μια δυσάρεστη κατάσταση για τον operator αστυνομικό, η οποία τον φέρνει, έστω και στιγμιαία, σε τακτικό μειονέκτημα έναντι του αντιπάλου του που συνεχίζει να τον πυροβολεί.

Το «άδειασμα» του πιστολιού σημαίνει πως ο αστυνομικός έχει εξαντλήσει όλα τα φυσίγγια του γεμιστήρα, χωρίς να έχει ακόμη καταφέρει να αναχαιτίσει την ένοπλη απειλή.

Επειδή λοιπόν η μάχη συνεχίζεται, ο αστυνομικός πρέπει να γεμίσει ξανά το πιστόλι του «όσο το δυνατόν ταχύτερα» προκειμένου να απαντήσει στα πυρά του κακοποιού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τακτική & έκτακτη εναλλαγή από επωμιζόμενο, σε όπλο χειρός


Πώς όμως αποτυπώνεται σε τακτικό, οπλοτεχνικό και εν γένει πρακτικό επίπεδο, η φράση «όσο το δυνατόν ταχύτερα»;

Πρώτον, επισημαίνεται πως ο υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου, έμπειρος αστυνομικός θα έχει ήδη φροντίσει να βρίσκεται υπό κάλυψη από την έναρξη της ένοπλης συμπλοκής, οπότε θα εκτελέσει και την έκτακτη επαναγέμιση υπό την προστασία της κάλυψης. Έχει μεγάλη σημασία να γίνει κατανοητό πως «για όσο χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί δεν πυροβολούν αναχαιτιστικά, οι κακοποιοί πυροβολούν εναντίον τους καθηλωτικά» και αυτό μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσής τους, πόσο δε μάλλον όταν σε αυτήν την μειονεκτική τακτικά κατάσταση (του να αδειάσει το πιστόλι των αστυνομικών) δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα σε αυτούς και τους ένοπλους κακοποιούς ένα εμπόδιο – μία κάλυψη.

[custom:google-ads]

Δεύτερο σημείο άξιο λόγου είναι το ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των χειρισμών επαναγέμισης, το κεφάλι –άρα και το βλέμμα- του αστυνομικού πρέπει να μένει ψηλά, αναζητώντας συνεχώς τον ένοπλο αντίπαλο και τις κινήσεις ή αλλαγές θέσεων που ενδεχομένως αυτός εκτελεί.

Τρίτον, οι οπλοτεχνικοί χειρισμοί του αστυνομικού εκτελούνται κοντά στο σώμα του, έτσι ώστε οι κινήσεις των χεριών να βασίζονται σε σύστημα «έλξης - ώθησης», υπακούοντας στο δόγμα της «οικονομίας κινήσεων».

Τέταρτον, υπογραμμίζεται η σημασία του σωστού «στησίματος» του εφεδρικού γεμιστήρα μέσα στο μη κυρίαρχο χέρι του αστυνομικού, που εμφαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία (όπως άλλωστε και τα τρία προρρηθέντα «μικρά μυστικά»), ήτοι: Η βάση του γεμιστήρα ακουμπά στο μέσον περίπου του εσωτερικού της παλάμης, ο αντίχειρας συγκρατεί την πλευρά του γεμιστήρα που βρίσκεται προς το σώμα του αστυνομικού, ο μέσος, ο παράμεσος και ο ωτίτης συγκρατούν, ως χαμηλά, την «εξωτερική» αντιδιαμετρική πλευρά και ο δείκτης εφάπτεται κατά μήκος της εμπρόσθιας πλευράς του γεμιστήρα, τις περισσότερες φορές δε (αναλόγως του μεγέθους των χεριών και του γεμιστήρα) φτάνει να ακουμπά (και πρέπει να ακουμπά) το βλήμα του πρώτου φυσιγγίου. Όλα τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μόνον έτσι θα μπορέσει το μη κυρίαρχο χέρι να «δείξει» το άνοιγμα στο κάτω μέρος της πιστολοειδούς λαβής, εντός του οποίου πρέπει να εισέλθει άμεσα μετά την απόρριψη του άδειου, ο «φρέσκος» γεμιστήρας (εξ’ ου και ο δείκτης ως οδηγός κατά μήκος του γεμιστήρα). Είναι σύνηθες οι χαμηλού επιχειρησιακού επιπέδου αστυνομικοί, να αδυνατούν να κατανοήσουν τη σημασία του συνεπούς, σωστού «στησίματος» του γεμιστήρα στο μη κυρίαρχο χέρι, με αποτέλεσμα ειδικά υπό στρες να αναζητούν οπτικά το σημείο εισόδου και τελικά να εισάγουν πολύ αργά ή ακόμη και ανάποδα τον «φρέσκο» γεμιστήρα εντός της πιστολοειδούς λαβής, κάτι που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οδηγεί σε ανεπιτυχή επαναγέμιση με τραγικές συνέπειες. Είναι εκ των ουκ άνευ πως για να καταφέρνει ο αστυνομικός να «στήνει» σωστά τον γεμιστήρα στο χέρι του, πρέπει πρώτα να τον έχει «στήσει» σωστά στην εξάρτησή του. Ενδεικτικά λοιπόν, αν ο operatorφέρει τους εφεδρικούς γεμιστήρες στη μη κυρίαρχη πλευρά της ζώνης του, τα βλήματα των φυσιγγίων έχουν κατεύθυνση ευθεία μπροστά, ενώ αν τους φέρει επί γιλέκου μάχης στο στήθος, τα βλήματα των φυσιγγίων έχουν κατεύθυνση προς την κυρίαρχη πλευρά. Η τεχνική του «δείκτη - οδηγού» επί της εμπρόσθιας πλευράς του γεμιστήρα είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό μπορεί να εφαρμόσει ο αστυνομικός, καθώς τον βοηθά ακόμη και σε συνθήκες πλήρους σκότους, απώλειας ποσοστού όρασης και άλλων δυσάρεστων, αλλά πιθανών κατά τη μάχη καταστάσεων, να έχει από την αρχή και συνεχώς επίγνωση της φοράς των, περιεχομένων στον εφεδρικό γεμιστήρα, φυσιγγίων. Εφαρμόζοντας μετά από την απαραίτητη εξάσκηση τα παραπάνω τέσσερα «μυστικά» ο αστυνομικός operator, θα μπορεί να επαναγεμίσει «δείχνοντας» τον εφεδρικό γεμιστήρα προς το εσωτερικό του ανοίγματος της πιστολοειδούς λαβής αυτοματοποιημένα, χωρίς ούτε για μία στιγμή να πάρει τα μάτια του από τον στόχο, μειώνοντας έτσι δραματικά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρίσκεται εκτός μάχης λόγω άδειου όπλου.

 

Βιβλιογραφία – πηγές:

- Tactical Pistol Shooting Erik Lawrence

- Wikipedia, the free encyclopedia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μία εξαιρετική θέση ετοιμότητας για Αστυνομικούς που πρέπει να επιχειρήσουν σε στενούς χώρους

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis