Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 14/06/2019

Η επίδραση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ ή GDPR) στη διαμόρφωση του πλαισίου για την προστασία προσωπικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα φαινόμενο που παρατηρείται με αυξανόμενη ένταση το τελευταίο διάστημα.

Σε μία ευχάριστη εξέλιξη, ο ΓΚΠΔ φαίνεται πως επηρεάζει πλέον και την εσωτερική έννομη τάξη της Ελλάδας, και συγκεκριμένα τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως κυρώθηκε με τον Νόμο 4620/2019.

[custom:google-ads]

Η αλλαγή αφορά στον τρόπο θυροκόλλησης των επιδοτηρίων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 155 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στο άρθρο 155 παρ. 2 προστίθεται, για λόγους τήρησης του κανονισμού προσωπικών δεδομένων (σ.σ. εννοείται ο ΓΚΠΔ), η υποχρέωση θυροκόλλησης του επιδοτήριου, «αφού πρώτα το εσωκλείει σε φάκελο τον οποίο σφραγίζει» (σημείωση: έως τώρα προβλεπόταν απλά ότι το επικολλά στην πόρτα).

Στην ίδια παράγραφο ορίζεται στο εδάφιο γ΄ ότι «σε περίπτωση επίδοσης βουλεύματος, ποινικής διαταγής ή απόφασης σε ψηφιακή μορφή, αυτός που κάνει την επίδοση επικολλά σφραγισμένο φάκελο», ενώ στο τελευταίο εδάφιο προωθείται η υποχρέωση «πραγματικής αναζήτησης της κατοικίας ή της διαμονής του κατηγορουμένου, εφόσον δεν έχει δηλωθεί κατά τα άρθρα 156 και 273, με κάθε πρόσφορο μέτρο, τουλάχιστον με βάση τη διεύθυνση που έχει δηλώσει στην τελευταία φορολογική του δήλωση και τα σχετικά στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ισχύει για όλων των ειδών τις άδειες στην προεκλογική περίοδο των Εθνικών Εκλογών; Ανάλυση από τον Θεόφιλο Παπαδάκη

Η παρ. 2 του νέου άρθρο 155 διαμορφώνεται ως εξής:

2. Αν ένα από τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου αρνηθεί να παραλάβει το έγγραφο, αυτός που κάνει την επίδοση το επικολλά, αφού πρώτα το εσωκλείει σε φάκελο τον οποίο σφραγίζει, στην πόρτα της κατοικίας ή του διαμερίσματος ή, προκειμένου για ξενοδοχείο ή οικοτροφείο, στην πόρτα του δωματίου, όπου διαμένει ο ενδιαφερόμενος ή στην πόρτα του τόπου εργασίας του.

Αν δεν βρεθεί στην κατοικία του ο ενδιαφερόμενος ή ο σύνοικος ή ο οικιακός βοηθός ή θυρωρός, όποιος κάνει την επίδοση επικολλά τον ως άνω φάκελο στην πόρτα της κατοικίας.

Σε περίπτωση επίδοσης βουλεύματος, ποινικής διαταγής ή απόφασης σε ψηφιακή μορφή, αυτός που κάνει την επίδοση επικολλά σφραγισμένο φάκελο, που περιέχει την προβλεπόμενη στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 έκθεση, μαζί με το έγγραφο σε ψηφιακή μορφή.

Αν η θυροκόλληση έγινε επειδή τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1 αρνήθηκαν να πάρουν το επιδιδόμενο έγγραφο ή απουσίαζαν ή δεν υπήρχαν, επιδίδεται αντίγραφο του εγγράφου αυτού στον διορισμένο αντίκλητο του ενδιαφερομένου διαδίκου, ανεξάρτητα, αν ο διορισμός του ήταν ή όχι υποχρεωτικός από τον νόμο. Σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα αρχίζουν από την τελευταία χρονικά επίδοση.

Η πραγματική αναζήτηση της κατοικίας ή της διαμονής του κατηγορουμένου, εφόσον δεν έχει δηλωθεί κατά τα άρθρα 156 και 273, γίνεται με κάθε πρόσφορο μέτρο, τουλάχιστον με βάση τη διεύθυνση που έχει δηλώσει στην τελευταία φορολογική του δήλωση και τα σχετικά στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: lawspot.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis