Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:27 | 30/05/2017

Εξόχως ενδιαφέρον ζήτημα που αξίζει να αναλυθεί και να αποσαφηνιστεί είναι από που πηγάζει το αίσθημα ευθύνης και Δικαίου που δεσμεύει τα καθήκοντα και τις πράξεις ενός Αστυνομικού.

Διότι συνυφασμένες με τη σκούρα μπλε στολή και το εθνόσημο είναι οι πανάρχαιες αξίες της Αρετής, της Ανιδιοτέλειας, του Αλτρουισμού και της Υπευθυνότητας που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα ακόμη πιο δελεαστικό μα και ριψοκίνδυνο.

Η ρίζα, λοιπόν, του καλού δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τον Όρκο που δίνουν με το πέρας της εκπαίδευσής τους οι δόκιμοι της Αστυνομικής Ακαδημίας, έναν Όρκο πίστης και αφοσίωσης στο ιερό καθήκον της προστασίας του Πολίτη, έναν Όρκο Τιμής προς τις επιταγές του Νόμου.

Έναν Όρκο που όμως κάποιοι, ελάχιστοι στον αριθμό, δεν σεβάστηκαν και καταπάτησαν και ήρθαν αντιμέτωποι με την οργή της Δικαιοσύνης περιμένοντας στωικά την επιβολή της τιμωρίας.

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα διατηρείται ο θεσμός του Όρκου, ο οποίος ενέχει και θρησκευτική υπόσταση, καθώς η μη τήρησή του επισύρει την Θεία Τιμωρία κατά την παράδοση, προσβάλλοντας τον χαρακτήρα και την αξιοπρέπεια του προσώπου που ορκίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αστυνομικός σώζει τη ζωή ενός νεαρού άνδρα

Όντας θεότητα ο Όρκος στην ελληνική μυθολογία τιμωρούσε βάναυσα τους επιόρκους, ενώ στην ρωμαϊκή μυθολογία ταυτίζεται με τον Άδη, τονίζοντας πως κάθε μέλος εκείνων των αρχέγονων κοινωνιών πρέπει να σέβεται την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων με όλους τους γραπτούς και άγραφους Νόμους.

‘’Ορκίζομαι να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα’’ αναφωνούν οι νεοεξερχόμενοι Αστυνομικοί και με αυτόν τον τρόπο δηλώνουν ευθαρσώς πως όλες τους οι ενέργειες αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των σκοπών και των συμφερόντων της χώρας.

‘’Ορκίζομαι υπακοή στο Σύνταγμα και στους Νόμους του κράτους’’ υπογραμμίζοντας την σημασία της ύπαρξης κοινώς αποδεκτών κανόνων και αξιών σε μια ευνομούμενη κοινότητα.

‘’Ορκίζομαι να υπερασπίζω με πίστη και αφοσίωση μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός μου τις σημαίες’’ διατυπώνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως μέχρι τελευταίας αναπνοής θα αγωνιστούν, ώστε να μην μπορέσει ο εχθρός να σκυλεύσει την πανίερη Ελληνική Σημαία και τις τιμημένες πολεμικές σημαίες.

Για αυτά τα κομμάτια υφάσματος έχουν χυθεί τόνοι δακρύων και αίματος, ενώ έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί χιλιάδες ηρώων και κάποιοι από αυτούς παραμένουν αγνοούμενοι ακόμα.

‘’Ορκίζομαι να υπακούω τους ανωτέρους μου και να εκτελώ πρόθυμα τις διαταγές τους’’ αναγνωρίζοντας βεβαιότατα την ύπαρξη ιεραρχικής κλίμακας, κατά τις Αρχές της αμοιβαίας εκτίμησης και του σεβασμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου, στην πάταξη του εγκλήματος δηλαδή και στην μετατροπή της κοινωνίας μας σε ασφαλή και υγιή χώρο ανάπτυξης ιδεών και ανταλλαγής απόψεων.

‘’Ορκίζομαι να εκπληρώ ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου’’ γιατί κάθε χρηστός και ευυπόληπτος Αστυνομικός διέπεται από ‘’καλοκαγαθία’’ κατά το Αρχαίο ιδανικό ιδεώδες, φιλοδοξία κάθε μέρα να ξεπερνά τα όρια αντοχής του και τον εαυτό του, ώστε να γίνεται εμπειρότερος, σοφότερος και ικανότερος.

‘’Ορκίζομαι να διάγω γενικά ως πιστός και φιλότιμος Αστυνομικός’’ γιατί πρώτα από όλα είναι Άνθρωπος και έχει υποχρέωση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του να υπηρετεί τον Συμπολίτη του χωρίς διακρίσεις και να κάνει αυτό για το οποίο έχει προοριστεί, να προσπαθεί να συνετίζει και να επανεντάσσει όσους εκουσίως ή ακουσίως ξέφυγαν όπως ο λιθοξόος που λαξεύει και σμιλεύει κάθε πέτρα, ώστε να βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τις υπόλοιπες σε αυτό το τεράστιο και συνάμα πανέμορφο οικοδόμημα που ακούει στο όνομα ‘’Κοινωνία’’.

Τζαμαλής Παναγιώτης

Επιτυχών Σχολής Αστυφυλάκων σχολικού έτους 2015-2016

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ομάδα προσαγωγών της ΕΛΑΣ για τους μπαχαλάκηδες στα Εξάρχεια

Έρχεται η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στο Αίγιο

Εκδόθηκε η προκήρυξη για την Σχoλή Αξιωματικών και τις Σχολές Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis