Μέσα στον ορυμαγδό των καταιγιστικών αλλαγών που συντελέστηκαν τα τελευταία εννιά μνημονιακά χρόνια στη χώρα μας, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, λόγω των αιματηρών περικοπών σε μισθούς και παροχές, ένα γεγονός που το βίωσε σε πολύ έντονο βαθμό ο κλάδος μας και αγωνίζεται μέχρι και σήμερα για την πλήρη επαναφορά και δικαίωσή του, υπήρξαν και αλλού είδους παράπλευρες απώλειες σε διαχρονικά κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και προνόμια ετών.
Μια, από τις αρκετές τέτοιου είδους απώλειες, αφορούσε στην κατάργηση για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, εννοείται και για όσους αποτελούν το στενό πυρήνα του κράτους όπως τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ. κτλ), της ειδικής μηχανογραφικής αδείας (αλλιώς χρήσης Η/Υ).
[custom:google-ads]
Η συγκεκριμένη άδεια είχε θεσπιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, στις 12 Ιουνίου 1989, η οποία στη συνέχεια κυρώθηκε με το Νόμο 1876/1990. Σύμφωνα με την τότε νομοθετική πρόβλεψη ίσχυε ότι : «υπάλληλος ο οποίος χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολείται μπροστά σε οθόνη οπτικής καταγραφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δικαιούται μηχανογραφική άδεια, μετά πλήρων αποδοχών, μίας ημέρας ανά δίμηνο».
Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2013 εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει βέβαια μέχρι και σήμερα τη χώρα, αποφασίστηκε η πλήρης κατάργηση της, με το άρθρο 1 του Ν.4210/2013 διότι η χορήγησή της κοστίζε σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τότε υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 1,8 εκ. εργατοώρες.
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στα πλαίσια της συμμόρφωσης με τον παραπάνω νόμο της κατάργησης, εξέδωσε στις 29-12-2013 την υπ αρίθμ. 72394/1/2006850 διαταγή του προς όλες τις υπηρεσίες, που μεταξύ άλλων ανέφερε και την κατάργηση του άρθρου 10 παρ.4 του Π.Δ. 27/1986 «άδειες προσωπικού» το οποίο προέβλεπε τη χορήγηση της εν λόγω αδείας και στο ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Ερχόμενοι λοιπόν στο σήμερα εν έτη 2019 και συγκεκριμένα στον κλάδο μας, θα ήταν αστείο εάν δεν αποτελούσε απαίτηση-δίκαιο αίτημα, ειδικότερα μέσα στην τεχνολογική-ηλεκτρονική αναβάθμιση που επιχειρείται να εισαχθεί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ μέσω των συστημάτων ηλεκτρονικής διαχείρισης (Police on line κ.α ), η επαναφορά της εν λόγω αδείας.
Είναι γνωστό πλέον σε όλο το προσωπικό ότι όλες οι διοικητικές, γραμματειακές, καθώς και προανακριτικές εργασίες γίνονται αποκλειστικά και μόνο με χρήση Η/Υ που έχει επιβληθεί στο σύνολο των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ και δε θα μπορούσε βέβαια να είναι διαφορετικά σε μια Αστυνομία Ευρωπαϊκής χώρας.
Πέραν του συνόλου των Υπηρεσιών, υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα παραδείγματα πιο εξειδικευμένα όπου η χρήση Η/Υ από συναδέλφους υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο που προβλέπεται στις παγκόσμιες ιατρικές μελέτες και αφορούν στην επιβλαβή έκθεση για τον οργανισμό ενός μέσου ανθρώπου σε Η/Υ.
Η επίσημη πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα που αφορά μεγάλη μερίδα συναδέλφων που υπηρετούν, ως Αξιωματικοί Υπηρεσίας ή γραμματειακή υποστήριξη σε όλες τις βαθμίδες των τμημάτων τάξεως, ασφάλειας και τροχαίας και όχι μόνο, της επικράτειας και βρίσκονται μπροστά σε έναν υπολογιστή όλο το οχτάωρο τους, στους συναδέλφους στις πύλες εισόδου της Χώρας που είναι επιφορτησμένοι με τους διαβατηριακούς ελέγχους και το μεταναστευτικό ζήτημα σε έξαρση, στους συναδέλφους σε επιτελικές υπηρεσίες (Ηλεκτρονικό έγκλημα, Οικονομική Αστυνομία, Εγκληματολογικό, Κέντρα επιχειρήσεων Α/Δ κ.α.) όπου η χρήση Η/Υ είναι νομοτελειακή, καθώς και σε πολλές άλλες επιμέρους υπηρεσίες.
Συνοψίζοντας λοιπόν γίνεται αντιληπτό μιας και η αστυνομική καθημερινότητα το επιβάλλει, πέραν της απαίτησης για την ενίσχυση των συναδέλφων της πρώτης γραμμής, σε έμψυχο δυναμικό, με νέο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (οχήματα κ.α), καθώς και σε άλλα προνόμια λόγω της θέσης τους, που αποτελούν την κορωνίδα των συνδικαλιστών αιτημάτων, να διανθιστούν οι διεκδικήσεις μας και για την υπόλοιπη μερίδα συναδέλφων με αλλού είδους απαιτήσεις σε εργασιακό επίπεδο δικαιωμάτων, όπως τα καταργηθέντα προνόμια που αφορούν την εν λόγω άδεια σε πρώτη φάση.
Εφόσον ακούμε καθημερινά από τα πλέον επίσημα χείλη των πολιτειακών αρχόντων της χώρας μας, πώς επανήλθε η κανονικότητα και αφήσαμε πίσω τα μνημόνια, έφτασε και η ώρα τα παχιά λόγια να γίνονται σιγά σιγά πράξη.
Πέραν λοιπόν των οικονομικών οφείλουμε να επεκταθούμε και σε άλλα επίπεδα αφού η κρίση μας «άφησε χρόνους» και δεν υφίστανται πλέον τα δημοσιοοικονομικά ζητήματα που επέβαλαν περικοπές στα εργασιακά δικαιώματα.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Εξαντλήστε λοιπόν όσοι κρατάτε τις τύχες μας στα χέρια σας, την φαινομενική εργασιακή ευαισθησία σας, την οποία παρεμπιπτόντως χρησιμοποιείται και ως ιδεολογική σήμαια, νομοθετώντας εκτός από την επαναφορά των μισθολογικών αποδοχών μας, καθώς και των οικονομικών υποχρεώσεων που οφείλει να παρέχει απλόχερα η πολιτεία σε έναν οργανισμό όπως η ΕΛ.ΑΣ. σε επίπεδο εξοπλισμού ώστε να λειτουργεί σε αξιοπρεπές πλαίσιο και την εν λόγω άδεια ως ελάχιστο δείγμα εργασιακής ευαισθησίας αποκαθιστώντας μια από τις πολλές αδικίες που έχουμε υποστεί τα τελευταία μνημονιακά έτη στον τομέα αυτό ως κλάδος.
Λάζαρος ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ
Μέλος του Δ.Σ της Ε.Α.Υ.Θ
Αντιπροσώπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ
Μέλος του ΕΚΑ Θεσσαλονίκης