Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα" και στον δημοσιογράφο Χρόνη Διαμαντόπουλο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.
Έχοντας εισέλθει επίσημα στην προεκλογική περίοδο ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματος σας στις επικείμενες εκλογές;
Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε τον στόχο. Ποιος είναι αυτός; Να είμαστε δίπλα σε αυτά που θα συμβούν την επόμενη τετραετία στη δημόσια ζωή της χώρας με θεσμικό ρόλο, στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας. Διότι όπως έλεγαν οι Λατίνοι, ο σκοπός δικαιώνει την πράξη.
[custom:google-ads]
Ποιο είναι το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου;
Το πολιτικό διακύβευμα κατά τη γνώμη μου έχει να κάνει με τρεις διαφορετικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η διατήρηση της λεγόμενης Κοινωνικής Ατζέντας, διότι ανοικοδομήθηκε ουσιαστικά το Κοινωνικό Κράτος για την στήριξη όλων. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ανασύσταση της μεσαίας τάξης η οποία πληγώθηκε περισσότερο από την κρίση. Προσωπικά πιστεύω ότι η μεσαία τάξη αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Ο τρίτος άξονας απορρέει ουσιαστικά ακριβώς από την μεσαία τάξη, διότι έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματική αναγέννηση. Για να προλάβω την ερώτησή σας, αναφερόμαστε στις μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις οι οποίες είναι αυτές που μειώνουν την ανεργία και αποτελούν την ατμομηχανή που τραβάει τα βαγόνια της Εθνικής Οικονομίας.
Ποια είναι η άποψη σας για τον πολιτικό Αλέξη Τσίπρα; Και ποια για τον πολιτικό Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η άποψή μου προκύπτει από την πολιτική καθημερινότητα. Συνεργάζομαι με τον Πρωθυπουργό, δεν μπόρεσα να συνεργαστώ με τον κ. Μητσοτάκη. Άρα νομίζω ότι αυτό απαντάει στην ερώτησή σας. Πολιτικός ο οποίος αξιολογεί και αναγνωρίζει την συγνώμη και την μεταμέλεια, δίχως να αισθάνεται ότι πλήττεται ο εγωισμός και αυτό που αντιλαμβάνεται ως κύρος του, νομίζω ότι είναι ένα καλό υπόδειγμα πολιτικής συμπεριφοράς και δείγμα της προσωπικότητάς του. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας ζητά συγνώμη για θέματα που τον αφορούν έμμεσα, πλην όμως απευθύνεται άμεσα προς τον ελληνικό λαό, ζητώντας συγνώμη για όσα συνέβησαν και όσα τον πλήγωσαν, ανεξαρτήτως εάν είναι υπεύθυνος εκείνος ή όχι. Στον αντίποδα, στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη βλέπω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κατανόησε τις ακριβώς συμβαίνει. Απλώς έχει «καβαλήσει» το ρεύμα της συσσωρευμένης θλίψης και κόπωσης της ελληνικής κοινωνίας, δίχως να έχει αναγνωρίσει τις πραγματικές αιτίες οι οποίες την έβαλαν για τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση. Διότι έχασε τις εκλογές. Και ο τρόπος και το πρόγραμμα που προτείνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης για να κυβερνηθεί ο τόπος, είναι ακριβώς το πρόγραμμα και ο τρόπος που ηττήθηκε το 2015. Όπως έλεγε ο Κομφούκιος, ο ανώτερος άνθρωπος είναι σκληρός με τον εαυτό του, ο κατώτερος άνθρωπος είναι σκληρός με τους άλλους. Άρα ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κατανοήσει. Απλώς εκμεταλλεύεται την αποκορύφωση της κοινωνικής ανάγκης των πολιτών να εκφραστούν.
Πως σχολιάζετε τον «αποχαιρετισμό» του Πάνου Καμμένου - αποχή των ΑΝ.ΕΛ. με ένα «άνοιγμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη- ο οποίος ευχήθηκε η ΝΔ να φέρει την πολιτική αλλαγή που ψήφισε ο ελληνικός λαός;
Δεν θέλω να σχολιάσω τον «αποχαιρετισμό στα όπλα» του κ. Καμμένου. Εμένα με εκφράζουν πολιτικοί οι οποίοι διαλέγουν στρατόπεδο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι με όρους συγκυρίας, υπηρετούν σταθερά αυτές τις προϋποθέσεις, με βάση τις αξίες που είναι η συγκολλητική ουσία για να είσαι σε ένα στρατόπεδο. Μου αρέσουν, λοιπόν, αυτοί που είναι σταθεροί στις συμμαχίες τους. Διότι πριν συμμαχήσεις με κάποιον, τον έχεις αξιολογήσει, βλέπεις ότι συγκλίνεις και στα δύσκολα θα πρέπει, όπως και στα καλά, να μοιράζεσαι και το βάρος της συμμαχίας, σύμφωνα με τις δυνάμεις σου πάντα, και τις καλές στιγμές της επίσης. Δεν μπορεί να είναι μονόπλευρο, δηλαδή μοιράζομαι μόνο τα καλά. Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να μένει κανείς σταθερός στις συμμαχίες του, διότι κατοχυρώνει και την αξιοπιστία του και το πολιτικό του βάρος.
Στον τομέα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, έχετε αναθεωρήσει απόψεις που είχατε κατά το παρελθόν, από τη στιγμή που βρεθήκατε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Με ποιους τρόπος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα γενικότερα της παραβατικότητας;
Το θέμα της Ασφάλειας έχω δηλώσει ότι είναι και προϋπόθεση ελευθερίας αλλά και προϋπόθεση ανάπτυξης. Απ’ την άλλη, αν περιορίσουμε την Ασφάλεια μόνο στο κομμάτι της καταστολής, στο κομμάτι του manus militari, δηλαδή επιβολή δια των όπλων και τη στρατιωτική πειθαρχία και περιοριστούμε σε αυτό που λέει ο αντίλογος, τότε θα αναπαράγουμε το παλιό μοντέλο που πυροδότησε μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις, τεράστια προβλήματα τα οποία βιώσαμε και στην Αθήνα. Θα στρουθοκαμηλίσουμε, θεωρώντας ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι το εργαλείο που μπορεί να λύσει κοινωνικά αίτια, τα οποία η πολιτική αμηχανία και το έλλειμμα πολιτικής δεν φρόντισε να λύσει. Η δική μου παρουσία στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμβόλιζε και συμβολίζει δύο τινά. Την προσπάθεια αναζήτησης των κοινωνικών αιτίων προκειμένου αυτά να θεραπευτούν, ώστε να μην δημιουργούνται περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες λειτουργούν εχθρικά απέναντι στην κοινωνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα της Ασφάλειας και από την άλλη την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, την καλύτερη δυνατή στελέχωσή τους, τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό τους. Είναι πολύ σύνθετο το θέμα της Ασφάλειας στην εποχή μας, λόγω της μεγάλης κινητικότητας, λόγω της ανασφάλειας και του τεταμένου κλίματος επικρατεί στην γειτονιά μας και την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς είμαστε όαση Ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά με αυτή την συνθήκη, δηλαδή τον συνδυασμό ενός ισορροπημένου μίγματος αναζήτησης των κοινωνικών αιτίων και θεραπείας τους και όχι απλά και μόνο με το τεχνικό κομμάτι που είναι ο εξοπλισμός, η αναδιάρθρωση και η επιβολή δια της νόμιμης βίας της προστασίας των πολιτών και της Ασφάλειας. Εάν αυτό λέει η άλλη πλευρά, λανθάνει. Είναι δουλειά ημών των πολιτικών να τα λύσουμε και να μην τα μετακυλύουμε στην Αστυνομία.