Το θέμα των αποσπάσεων του προσωπικού της ΕΛΑΣ είναι πολυσύνθετο και πολλές φορές έχει να κάνει με θέματα που προκύπτουν εκτάκτως και η Αστυνομία καλείται να τα αντιμετωπίσει ακόμα και εάν αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις εκφεύγουν από τα αμιγώς αστυνομικά της καθήκοντα.
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη για τις αποσπάσεις προσωπικού που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέο Βαθμολόγιο Αστυνομικών - Δείτε στο Policenet.gr όσα επισημαίνει ο Θεόφιλος Παπαδάκης
Ο υφυπουργός, ειδικά για τις αποσπάσεις από τη Θεσσαλονίκη στη Ζάκυνθο, ανέφερε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι επιχειρησιακοί λόγοι καθώς ένα μεγάλο μέρος των υπηρετούντων στο νησί και ειδικότερα στις υπηρεσίες ασφαλείας για λόγους ιδιαίτερα σοβαρούς και υπηρεσιακούς κρίθηκε ότι θα έπρεπε να αποσπαστούν από την Υπηρεσία Ασφαλείας Ζακύνθου στην οποία υπηρετούσαν.
Έχω πλήρη εικόνα, ανέφερε ο υφυπουργός καθώς την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα είχα και συνάντηση μαζί με τους συνδικαλιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και είχαμε μία ευρεία ανταλλαγή απόψεων γύρω από αυτά τα θέματα. Τόνισε, πως η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης από πλευράς στελέχωσης είναι σε αρκετά καλύτερη θέση από αρκετές περιφερειακές υπηρεσίες, πολύ δε περισσότερο από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Τα δύο τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει ενισχυθεί με περισσότερους από 200 αστυνομικούς και τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων και των ειδικότερων σχεδιασμών για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη φαίνονται καθώς παρατηρείται μία σημαντική μείωση στις ανθρωποκτονίες της τάξης του 75%, στις κλοπές-διαρρήξεις έχουμε μία μείωση της τάξης του 21,12%, στις κλοπές τροχοφόρων μείωση της τάξης του 15,64% και στις ληστείες μείωση της τάξης του 15,19%. Φυσικά πρόσθεσε ο υφυπουργός, η προσπάθειά για την αρτιότερη στελέχωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και τις όποιες μεταβολές χρειάζεται να γίνουν για την καλύτερη διαχείριση του εκεί υπηρετούντος προσωπικού συνεχίζονται και σύντομα θα υπάρξουν και σε αυτόν τον τομέα πρωτοβουλίες. Το ενδιαφέρον μας ειδικότερα για τα ζητήματα του ανθρώπινου δυναμικού και της ενίσχυσής του είναι ειλικρινές και προς τούτο εργαζόμαστε καθημερινά παραμένοντας ταυτόχρονα στη διάθεση όλων εκείνων που διαθέτουν ρεαλιστικές προτάσεις στην κατεύθυνση αναβάθμισης των παρεχόμενων αστυνομικών υπηρεσιών στον πολίτη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, από την δική του πλευρά, μίλησε για μια περιγραφή «ονειροκατάστασης» καθώς το Τμήμα του Λευκού Πύργου, που έπρεπε να έχει 320 αστυνομικούς βάσει οργανογράμματος, έχει 240, εκ των οποίων οι 40 είναι αποσπασμένοι από άλλες πόλεις, 18 αστυνομικοί από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενίσχυσαν τη Ζάκυνθο, 20 την Κρήτη και 13 την ΟΠΚΕ Αθήνας, όταν η ΟΠΚΕ της Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να ενισχυθεί με 24 αστυνομικούς υπαλλήλους από άλλες πόλεις. Συνολικά, ανέφερε ο βουλευτής έχουν αποσπαστεί 100 αστυνομικοί από την Θεσσαλονίκη σε άλλες διευθύνσεις και ταυτόχρονα για να καλυφθούν τα κενά της έχει δεχτεί 60 αποσπασμένους από άλλους νομούς. Αυτό, είπε, το θεωρείτε εσείς λογικό; Έτσι και το οικονομικό κόστος διπλασιάζεται και επιβαρύνονται τα δημόσια οικονομικά για έναν παραλογισμό, που πιστεύω ότι και ένα παιδί, ένας μαθητής δημοτικού, θα μπορούσε να είχε λύσει το θέμα αυτό.