Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
09:39 | 14/12/2024

Πως η έμπειρη αξιωματικός της Άμεσης Δράσης έγινε το πρόσωπο ενός σημαντικού προγράμματος που υλοποιείται σε Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης και μαθαίνει στους μαθητές να αντιμετωπίζουν τη βία και να επικοινωνούν με την Αστυνομία

Η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, Βασιλική Μελετλίδου που υπηρετεί στην Άμεση Δράση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης πολλές ημέρες του έτους εκτελεί μια διαφορετική και ιδιαιτέρως σημαντική υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης

Φορώντας την στολή της, η υπαστυνόμος Α΄, πηγαίνει από νωρίς το πρωί σε Δημοτικά Σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου μαζί με συναδέλφους, να υλοποιήσει ένα σημαντικότατο πρόγραμμα που αφορά στην εξοικείωση των μικρών παιδιών με την Αστυνομία και κυρίως την αναγνώριση του κινδύνου που μπορεί να διατρέξουν και την ενημέρωση της Αστυνομίας για όποιο συμβάν αντιμετωπίσουν όπως ενδοοικογενειακή βία, βία μεταξύ ανηλίκων κλπ.

Η κ. Μελετλίδου είναι μια έμπειρη αξιωματικός και εισήχθη στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. πριν από 29 χρόνια. «Ήμουν στους πρώτους που μπήκαν με Πανελλήνιες εξετάσεις», λέει στο thestival.gr. Για χρόνια υπηρέτησε σε διάφορα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. (ανθρωποκτονιών, ναρκωτικών κ.α.) και το 2019 κλήθηκε να υπηρετήσει σε ένα ακόμα σημαντικό πόστο, αυτό της Άμεσης Δράσης ή του 100 όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

Με τον συνάδελφο της υπαστυνόμο Β’ Στυλιανό Χατζησπυρόπουλο που συμμετέχει στο πρόγραμμα ως εκφωνητής του Κέντρου Επιχειρήσεων

Η αξιωματικός άδραξε την ευκαιρία που της δόθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και διαχείρισης ευάλωτων ομάδων.

Μια μέρα ο διευθυντής της υπηρεσίας της, της παρέδωσε ένα αίτημα από σχολείο που ζητούσε αστυνομικοί να μεταβούν σε αυτό για να μιλήσουν στους μαθητές για το επάγγελμα του αστυνομικού.

«Έχεις φωνή, Είμαστε δίπλα σου, Κάλεσε το 100»

«Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να εξελίξουμε την παρουσίαση για το επάγγελμα του αστυνομικού», τόνισε η κ. Μελετλίδου που εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει σε μαθητές δημοτικών σχολείων το διαδραστικό πρόγραμμα: «Έχεις φωνή, Είμαστε δίπλα σου, Κάλεσε το 100» προκειμένου τα παιδιά να μάθουν να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και να μπορούν να επικοινωνούν χωρίς φόβο με την Αστυνομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία όπως είπε η κ. Μελετλίδου «την σεξουαλική κακοποίηση την καταγγέλλει μόνο το 2% των παιδιών ενώ λίγο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των παιδιών που καταγγέλλει τις άλλες μορφές βίας».

«Τα παιδιά δεν μιλάνε, δεν νιώθουν δυνατά, φοβούνται. Το πρόγραμμα που κάνουμε βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν και να δράσουν πως θα αντιμετωπίσουν μια πράξη βίας εναντίον τους», είπε η αξιωματικός της Άμεσης Δράσης.

Η κ. Μελετλίδου όταν περνά την πόρτα του αύλειου χώρου ενός Δημοτικού Σχολείου, έχει μαζί της αρκετούς συναδέλφους και καταφτάνουν με περιπολικά αλλά και με μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ.

Τα μικρά παιδάκια στη θέα τους είτε σηκώνουν τα χέρια ψηλά, είτε κοιτούν με απορία τους αστυνομικούς διερωτώμενα ίσως «τι κακό κάναμε και ήρθαν;».

Εντός της τάξης το πρόγραμμα που έχει τη μορφή ενός παιχνιδιού με την προβολή μιας ταινίας με cartoon και πρωταγωνιστές αστυνομικούς και κακοποιούς, χαλαρώνει τους μικρούς μαθητές που παρακολουθούν τα πάντα με όρεξη και διάθεση.

Τα τέσσερα στάδια

Η παρουσίαση όπως λέει η κ. Μελετλίδου έχει τέσσερα στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι τα παιδιά να μάθουν να αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Είναι η ενσυναίσθηση καθώς λόγω της μικρής ηλικίας πολλά παιδάκια δεν μπορούν να αντιληφθούν πότε κινδυνεύουν. Το δεύτερο στάδιο είναι να σταματήσουν τον δράστη, να του πουν ΣΤΟΠ. Το τρίτο στάδιο, είναι να φύγουν τρέχοντας από το σημείο και το τέταρτο στάδιο είναι να αναφέρουν το συμβάν στους γονείς, τους δασκάλους και στην Αστυνομία.

Οι μαθητές στο τέλος της προβολής του cartoon καλούνται να εκτελέσουν το πλέον σημαντικό βήμα που είναι η επικοινωνία με το «100» και να μπορέσουν να αναφέρουν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης που βρίσκονται ακριβώς, τι τους συμβαίνει, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δράση κλπ.

Έτσι, οι μαθητές τηλεφωνούν στο «100» μέσα από την σχολική αίθουσα και επικοινωνούν με αστυνομικό παραθέτοντας του τα στοιχεία που πρέπει προκειμένου να επέμβει η Αστυνομία.

Όταν τελειώσει η παρουσίαση και η ομάδα των αστυνομικών ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το σχολείο, οι μαθητές τους αγκαλιάζουν, ζητούν να ανεβούν στις μοτοσικλέτες και τα περιπολικά ενώ παράλληλα ζητούν αυτόγραφα από τους αστυνομικούς. Ο στόχος έχει επιτευχθεί, τα παιδιά δεν έχουν την αντίδραση που είχαν όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σχολείο τους, δεν θεωρούν πλέον ότι οι αστυνομικοί είναι «μπαμπούλες».

Τα μηνύματα των μαθητών

Μάλιστα, η Άμεση Δράση της Θεσσαλονίκης κατακλύζεται από μηνύματα και ζωγραφιές παιδιών που βίωσαν την παρουσίαση «Έχεις φωνή- Είμαστε δίπλα σου- Κάλεσε το 100».

«Από την παρουσίαση αυτή έμαθα ότι η αστυνομία είναι για να μας προστατεύει, να βοηθάει αν ένα παιδί έχει πρόβλημα στο σπίτι ή λαμβάνει βία στο σπίτι, στο σχολείο και παντού!!! Μπορεί να πάρει το 100 για να το βοηθήσει!!! Ευχαριστούμε», έγραψε χαρακτηριστικά ένας μικρός μαθητής.

Μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου μετά την παρουσίαση έκαναν μια υπέροχη ζωγραφιά με αστυνομικούς, ένα τηλέφωνο και τον αριθμό 100 και πάνω της έγραψαν κι ένα ποίημα. «Μόλις νιώσει πανικό πάρε ΑΜΕΣΩΣ το 100. Πες τους τι έγινε, που είσαι και σταμάτα να ασχολείσαι! Θα ΄ρθει αμέσως να σε σώσει κι όλα να τα διορθώσει! 100».

Μόνο πέρσι η κ. Μελετλίδου και οι συνάδελφοι της από την Άμεση Δράση επισκέφτηκαν 48 σχολεία ενώ και φέτος το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε μαθητές της Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξης Δημοτικών Σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται δυναμικά και φέτος και η κ. Μελετλίδου ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους συναδέλφους της από την Άμεση Δράση που συμμετέχουν καθώς και τους δικυκλιστές των ομάδων ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ, των περιπολικών και του κέντρου επιχειρήσεων «γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα» και φυσικά «χωρίς αυτούς τα παιδιά δεν θα είχαν την ίδια ανταπόκριση».

«Η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζεται, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και συμβάλλει με την συγκεκριμένη δράση της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης στην πρόληψη κατά της βίας. Τα ενημερωμένα παιδιά είναι δυνατά παιδιά», τόνισε η κ. Μελετλίδου.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis