Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
αγιογραφια
10:44 | 24/10/2024

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ*

«Η ενασχόληση με τη ζωγραφική και την αγιογραφία με βοήθησε να κατανοήσω βαθύτερα τις ανθρώπινες συμπεριφορές και να δω πιο ουσιαστικά τον συνάνθρωπό μου». Αυτό υπογραμμίζει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Ματθαίος Ιγγλεζάκης, διοικητής του Τμήματος Τροχαίας ΒΟΑΚ Χανίων, ο οποίος σε καθημερινή βάση συνδυάζει το λειτούργημα του αστυνομικού με την τέχνη της ζωγραφικής, παρουσιάζοντας σημαντικό έργο και στους δύο τομείς.

Διαβάστε επίσης

Οπως τα περισσότερα παιδιά του χωριού του, στην Αγία Μαρίνα Χανίων, τη δεκαετία του 1980, ο κ. Ιγγλεζάκης παρακολουθούσε το κατηχητικό από τον ιερέα του χωριού π. Γεώργιο Περάκη και συμμετείχε αρκετές φορές ως ιεροπαίς (παπαδάκι) στα θεία μυστήρια. Η σχέση του με το περιβάλλον της Εκκλησίας ήταν πάντοτε αρμονική και σε αυτό συνέβαλε επίσης ο θείος του, ιερέας π. Κωνσταντίνος Ιγγλεζάκης, ο οποίος τον βοήθησε κυρίως στην εφηβεία του να κατανοήσει πιο σύνθετες θεολογικές έννοιες, αφού ο ίδιος είχε σπουδάσει και δίδασκε θεολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το ταλέντο του είχε αρχίσει να αναδύεται ήδη από την παιδική του ηλικία, αφού του άρεσε να ζωγραφίζει στα τετράδια και τα βιβλία του. Μετά την είσοδό του στην Αστυνομική Ακαδημία, άφησε για λίγα χρόνια την ενασχόληση με τη ζωγραφική και περίπου γύρω στην ηλικία των 30 -ύστερα από παρότρυνση της συζύγου του- επισκέφτηκε το εργαστήριο του σπουδαίου Κρητικού ζωγράφου Πέτρου Ξενάκη, προκειμένου να διδαχθεί τη ζωγραφική τέχνη. Αυτός ήταν ο δάσκαλος που τον μύησε στα μυστικά των χρωμάτων και των ζωγραφικών εννοιών, ενώ παράλληλα του δίδαξε την ύπαρξη του ωραίου ως αντικειμενική έννοια και τη σημασία της αναζήτησής του στη ζωγραφική αλλά και στη ζωή του.

«Το πέρασμα στην αγιογραφία ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και ήταν απόρροια της εσωτερικής μου ανάγκης για επικοινωνία και πνευματικής σύνδεσής μου με τον Θεό και τους Αγίους μας, ο βίος των οποίων αποτελεί ένα φωτεινό μονοπάτι που οφείλουμε να ακολουθούμε» σημειώνει ο κ. Ιγγλεζάκης, περιγράφοντας την έως σήμερα διαδρομή του: «Στο ταξίδι μου στην αγιογραφία είμαι αυτοδίδακτος και εφαρμόζω τις βασικές αρχές της ζωγραφικής, προσθέτοντας και δοκιμάζοντας στοιχεία τα οποία υιοθετώ από την παρατήρηση των έργων των αγιογράφων που θαυμάζω». Η πρώτη εικόνα που φιλοτέχνησε ο κ. Ιγγλεζάκης ήταν αυτή του Αγίου Παϊσίου. Αναζητώντας στο διαδίκτυο όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον βίο του Αγίου, βρέθηκε να παρατηρεί με δέος μια φωτογραφία του στο Αγιον Ορος. Αυτή τη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται η σεπτή ασκητική μορφή του, επέλεξε και αποτύπωσε με τα χρώματά του στον καμβά.

Δεν παρέμεινε όμως σε αυτή και μόνο την εικόνα. Στην συνέχεια φιλοτέχνησε και άλλες αγιογραφίες, όπως αυτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Για την εικόνα αυτή παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσα ο ίδιος μας αφηγείται: «Την εικόνα του Αρχαγγέλου μού ζήτησε μια γυναίκα για τον επικείμενο γάμο της κόρης της. Οταν της ανέφερα ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, καθώς την επόμενη ημέρα θα αναχωρούσα για πολυήμερο ταξίδι, της πρότεινα να αναθέσει τη δημιουργία της εικόνας σε έναν άλλον αγιογράφο. Βλέποντας όμως τη σθεναρή επιμονή της προς το πρόσωπό μου, ξεκίνησα να αγιογραφώ την εικόνα πάνω στο ξύλο αυθημερόν και ύστερα από 16 και πλέον ώρες συνεχόμενης αγιογράφησης η εικόνα ήταν πράγματι έτοιμη, γεγονός που με γέμισε με ανεκλάλητη χαρά και ενδυνάμωσε ακόμα περισσότερο την πίστη μου» τονίζει συγκινημένος ο κ. Ιγγλεζάκης και συνεχίζει: «Εχω φιλοτεχνήσει επίσης την εικόνα της Αγίας Υπομονής – αντίγραφο της οποίας είχα δωρίσει στους συναδέλφους μου, η οποία τοποθετήθηκε επί της εισόδου του αστυνομικού καταστήματος που στεγάζει το ΤΑΕ Χανίων και τον Σταθμό Τροχαίας ΒΟΑΚ Χανίων. Ηταν για εμένα μεγάλη συγκίνηση όταν πριν από ένα έτος ανέλαβα τη διοίκηση στον εν λόγω Σταθμό Τροχαίας και αντίκρισα κατά την έλευσή μου στην υπηρεσία την εικόνα αυτή. Ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση ένιωσα όταν είδα πολλούς συναδέλφους μου αλλά και μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι προσέρχονταν για υποθέσεις τους στην υπηρεσία, να ασπάζονται ευλαβικά κατά την είσοδό τους στο οίκημα την εικόνα που είχα αγιογραφήσει».

«Αν και αρχικά η ζωγραφική δείχνει ασύμβατη με την άσκηση των καθηκόντων μου ως αστυνομικού, θα έλεγα πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει» υπογραμμίζει ο κ. Ιγγλεζάκης, αναπτύσσοντας τις απόψεις για το θέμα αυτό:   «Μέσα από τη ζωγραφική και την αγιογραφία εκπαιδεύονται η υπομονή, η παρατηρητικότητα και η πειθαρχία του ατόμου, τρία στοιχεία εξίσου απαραίτητα για την εκτέλεση των καθηκόντων μας ως ένστολοι. Παροτρύνω τους συναδέλφους μου να ασχοληθούν με την ζωγραφική και την αγιογραφία, αφού θα τους αποφορτίσει από το άγχος με το οποίο καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι και θα τους προσφέρει πνευματική ανάταση, δύναμη και πίστη, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να εκτελούν τα καθήκοντά τους και την αποστολή τους, που δεν είναι άλλη από την προστασία του κοινωνικού συνόλου».

*αναδημοσίευση από την εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Πηγή:   orthodoxtimes.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis