Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
19:20 | 15/08/2023

Γράφει ο Λάμπρος Καλαρρύτης  (πηγή:  parapolitika.gr)

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει όμηρος ιδεοληψιών, παρωχημένων αντιλήψεων και ύποπτων μειοψηφιών. Απλώς δεν θα επιβιώσει...

Διαβάστε επίσης

Το δολοφονικό πέρασμα των Κροατών χούλιγκαν με όλη την τραγικότητά του δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο περιστατικό με κατάληξη την απώλεια ανθρώπινης ζωής. Δεν αναφέρομαι στον «οπαδική» βία, αλλά γενικώς. Οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι υπήρξε κακή επιχειρησιακή εκτίμηση και αδράνεια.

Σύμφωνοι. Γιατί όμως; Είναι μόνο επιχειρησιακό το θέμα; Κάθε φορά που αστυνομικοί κάνουν το αυτονόητο στο πεδίο προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια εγκληματική δραστηριότητα, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών ή τη δική τους, βρίσκονται απολογούμενοι ή και κατηγορούμενοι. Οι δράστες έχουν κατά κανόνα επικοινωνιακό ή αποκτούν και μεθοδευμένα νομικό πλεονέκτημα, κυρίως αν ανήκουν σε κάποια «ιδιαίτερη» ομάδα. Οι όροι αντιστρέφονται και οι αστυνομικοί από διώκτες γίνονται διωκόμενοι. Εδώ και εβδομάδες λαθροδιακινητές διασχίζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες ανάποδα την Εγνατία, έχοντας ήδη προκαλέσει δυστυχήματα. Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε επιχειρησιακή λύση αλλά ούτε και πολιτική παρέμβαση, παρά μόνο η «ιδέα» να στέλνεται μήνυμα μέσω 112 στους οδηγούς να προσέχουν, διότι δουλέμπορος κινείται στο αντίθετο ρεύμα…

Το βίντεο με το (κλεμμένο) δουλεμπορικό όχημα να περνά από το αστυνομικό μπλόκο, με τους αστυνομικούς απλώς να κοιτούν αμήχανα, είναι πλέον εμβληματικό. Σε δημοσιογραφική συζήτηση με αρμόδιο αξιωματικό και στο ερώτημα «γιατί δεν τους σταματούν», η προσεκτική απάντηση του αστυνομικού ήταν ότι έχουν εισηγηθεί αρμοδίως μέτρα για τη χρήση φυσικών εμποδίων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν έχουν εγκριθεί.
 

 
 
 

Στο επόμενο ερώτημα «και τι γίνεται, τον αφήνετε να συνεχίσει;», η απάντηση ήταν «θα τον πιάσουμε παρακάτω, στην Ξάνθη ή την Καβάλα»… Εν τω μεταξύ μπορεί να έχει σκοτώσει ανυποψίαστους οδηγούς που πηγαίνουν στη δουλειά τους, αλλά φαίνεται ότι η ζωή του δουλέμπορου -από τον φόβο τι θα πει η αριστερή κερκίδα αν ανοίξει η μύτη διακινητή ή λαθρομετανάστη- έχει μεγαλύτερη αξία από του πολίτη που οδηγεί ανυποψίαστος. Για τον 70χρονο που σκοτώθηκε όταν συγκρούστηκε με λαθρομεταναστο-δουλέμπορο, που οδηγούσε αντίθετα στο ρεύμα, δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση. Όπως δεν υπήρξε διαμαρτυρία για τον μεροκαματιάρη φύλακα σε εταιρεία που σκότωσαν στο ξύλο (στην κυριολεξία) Ρομά. Οι οποίοι για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο χαρακτηρίζονται «ευάλωτη ομάδα». Ευάλωτα είναι τα θύματά τους και οι δημόσιες υποδομές τις οποίες έχουν ρημάξει και όχι οι ίδιοι. Από το ναυάγιο της Πύλου και μετά, με την ενορχηστρωμένη εγχωρίως και διεθνώς εκστρατεία συκοφάντησης της χώρας, Λιμενικό, Ακτοφυλακή και λοιποί επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των συνόρων από φύλακες έχουν μετατραπεί σε ταξιτζήδες λαθρομεταναστών και δουλεμπόρων.

Η φύλαξη και η αποτροπή κατέρρευσαν. Αυτοί που έστησαν την ασύμμετρη επιχείρηση Πύλος πέτυχαν τον στόχο τους: την αδρανοποίηση των μηχανισμών φύλαξης των συνόρων. Έχουν διαβάσει καλά τις αδυναμίες και τα όρια του πολιτικού και εν γένει συστήματος στην Ελλάδα. Υπάρχουν δεκάδες άλλες περιπτώσεις αστοχίας ή και κατάρρευσης των διαδικασιών ασφάλειας στη χώρα, με έναν κοινό παρονομαστή:

Στην Ελλάδα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Από τη Δημόσια Τάξη μέχρι την Άμυνα-Στρατιωτική Εκπαίδευση, την Εξωτερική Πολιτική, τις Διεθνείς Υποχρεώσεις, την ΕΥΠ και τη Νομοθεσία, η κουλτούρα ασφαλείας είναι απούσα, αρχής γενομένης από την Παιδεία. Αν αυτό δεν αλλάξει, τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται και ό,τι καλό γίνεται θα ακυρώνεται. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει όμηρος ιδεοληψιών, παρωχημένων αντιλήψεων και ύποπτων μειοψηφιών. Απλώς δεν θα επιβιώσει. 

Η NΔ έχει και ισχυρή εντολή και know how. Ας κάνει το αυτονόητο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/8

Πηγή: parapolitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis