Γράφει ο Λάμπρος Δημητρέλος
Η αιμορραγία είναι η πιο κοινή αιτία αποτρέψιμων θανάτων μετά από κάποιον τραυματισμό. Ειδικά στο τακτικό περιβάλλον όπου επιχειρούν οι Αστυνομικοί, συναντούν πολύ συχνά τραυματίες με εξωτερική αιμορραγία. Ο βασικός κανόνας είναι πως όσο συντομότερα ελεγχθεί η αιμορραγία, τόσο καλύτερη έκβαση θα έχει ο τραυματίας, ωστόσο για να ελεγχθεί μια αιμορραγία πρέπει πρώτα να εντοπιστεί! Παράγοντες που μπορούν να δυσκολέψουν τον εντοπισμό της αιμορραγίας είναι ο χαμηλός ή ο καθόλου φωτισμός του περιβάλλοντος, η πιθανότητα το θύμα να αιμορραγεί σε παραπάνω από ένα σημεία, καθώς και το γεγονός ότι τα ρούχα του τραυματία μπορούν να αποκρύψουν μια απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.
Διαβάστε επίσης
Για τον λόγο αυτόν, τόσο οι αλγόριθμοι αντιμετώπισης εξωτερικών αιμορραγιών σε πολιτικό περιβάλλον, όσο και αυτοί σε τακτικό – πολεμικό περιβάλλον, προβλέπουν συγκεκριμένα βήματα για τον φυσικό έλεγχο του σώματος του τραυματία, μέσω απλής ψηλάφησης (λ.χ. blood sweep) ή άλλων πιο περίπλοκων τεχνικών (λ.χ. homeboy hug), οι οποίες εκτελούνται με τις παλάμες του πρώτου ανταποκρινόμενου - διασώστη. Απαραίτητα εργαλεία για την ασφάλεια του τελευταίου είναι τα λαστιχένια γάντια (συνήθως από λάτεξ ή βινύλιο), τα οποία εμποδίζουν την άμεση επαφή του δέρματος των χεριών του διασώστη αστυνομικού με το αίμα του τραυματία.
Το ποιό είναι το καταλληλότερο χρώμα γαντιών για χρήση σε τραύματα, είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα για πάρα πολλά χρόνια, με εκατέρωθεν επιχειρήματα, τόσο για τα ανοιχτόχρωμα, όσο και για τα σκουρόχρωμα γάντια. Ο χρήστης του instagram με το όνομα “doc_chimaira” έχει κάνει μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση, βασισμένη σε μια δοκιμή πεδίου, συνοδευόμενη και από σχετικές φωτογραφίες. Κατά την εν λόγω δοκιμή, ελήφθη πραγματικό ανθρώπινο αίμα από έναν εθελοντή -σε θερμοκρασία σώματος- ώστε η συνοχή του υγρού και οι παράγοντες πήξης να διατηρηθούν όσο το δυνατόν άθικτοι και να προσομοιάζουν σχεδόν απόλυτα με το αίμα του τραυματία (συναδέλφου, δράστη ή αθώου πολίτη) που θα συναντήσει ο αστυνομικός operator στο πεδίο. Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν τα τέσσερα πιο κοινά χρώματα γαντιών που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά, ήτοι λευκά, διάφανα, μπλε-μωβ και μαύρα, ενώ η σύγκριση έλαβε χώρα σε συνθήκες καλού, χαμηλού και καθόλου φωτισμού αντίστοιχα.
Αναφορικά με το τακτικό περιβάλλον, όπου οι Αστυνομικοί αντιμετωπίζουν πάρα πολύ συχνά συνθήκες χαμηλού/καθόλου φωτισμού, είναι προφανές πως το κόκκινο αίμα διακρίνεται πολύ καλύτερα στα λευκά, στα διάφανα, ή ακόμη και στα μπλε-μωβ, παρά στα μαύρα γάντια.
Ωστόσο τα μαύρα έχουν συνήθως μεγαλύτερο πάχος καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά από τα υπόλοιπα.
Οι Αστυνομικοί πεδίου έχοντας χειριστεί τραυματίες σε πραγματικές συνθήκες, γνωρίζουν το πόσο ευαίσθητα μπορούν να είναι τα ανοιχτόχρωμα γάντια και το πόσο εύκολα σκίζονται.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, καθώς και με τη διεθνή εμπειρία, η ιδανικότερη λύση είναι σε τέτοιου είδους περιστατικά οι αστυνομικοί να φορούν διπλά γάντια, με τα πιο ανθεκτικά μαύρα να χρησιμοποιούνται ως πρώτο ζευγάρι και πάνω από αυτά να χρησιμοποιείται ένα επιπρόσθετο δεύτερο ζευγάρι λευκών γαντιών, στα οποία το αίμα είναι πιο εύκολα ορατό υπό όλες τις πιθανές συνθήκες φωτισμού.
Βιβλιογραφία – πηγές:
- Ανάρτηση instagram από “doc_khimaira”
- Εγχειρίδιο Tactical Combat Rescue, της Meducation
- Εγχειρίδιο PHTLS 8th edition, της NAEMT
- Εγχειρίδιο TECC 2nd edition, της NAEMT
- Εγχειρίδιο παροχής Α΄ βοηθειών έκτακτης ανάγκης, του Δημητρίου Τρανού