Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:45 | 29/11/2018

Η Barrett Firearms έλαβε αυτή την εβδομάδα παραγγελιά από τον στρατό των Η.Π.Α. για την κατασκευή περισσότερων «κανονιών» M107.

Το συμβόλαιο ύψους 7,95 εκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο την Τρίτη και θα καλύψει την προμήθεια περισσότερων συστημάτων sniperM107A1 μεγάλης εμβέλειας με οπτικά συστήματα, σιγαστήρες και κιτ ανταλλακτικών.

[custom:google-ads]

Το ημι-αυτόματο .50 BMG τουφέκι ζυγίζει περίπου 12 κιλά (!!!), χωρίς εξαρτήματα και οπτικά, και χρησιμοποιεί μια 10άρα γεμιστήρα.

Η εταιρία Barrett Firearms Manufacturing ιδρύθηκε από τον Ρόνι Μπάρετ (Ronnie Barrett) με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή ημι-αυτόματων όπλων με θαλάμη για το πανίσχυρο διαμέτρημα 12.7×99mm NATO (.50 BMG), που είχε αναπτυχθεί για πολυβόλα Browning Μ2 και χρησιμοποιούνταν αρχικά μόνο σε αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βγαίνει στην κυκλοφορία το τυφέκιο ειδικής ακριβείας FN SCAR 20S – Δείτε τα χαρακτηριστικά του

Ο Μπάρετ ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και τα πρώτα τουφέκια ήταν διαθέσιμα στην αγορά το 1982, εξ ου και η ονομασία M82. Ο Μπάρετ είχε σχεδιάσει κάθε μέρος του όπλου προσωπικά και στη συνέχεια το κυκλοφόρησε στην αγορά, ενώ έβγαλε το όπλο σε μαζική παραγωγή με ίδια έξοδα. Συνέχισε να αναπτύσσει το τουφέκι του στα μέσα της δεκαετίας του 1980, και ανέπτυξε το βελτιωμένο M82A1 το 1986.

 

Η πρώτη συμβατική στρατιωτική επιτυχία ήταν η πώληση των περίπου 100 τυφεκίων M82A1 στον σουηδικό στρατό το 1989. Μεγάλη επιτυχία ακολούθησε το 1990, όταν οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών αγόρασαν σημαντική μερίδα του M82A1 κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων Ασπίδα της Ερήμου (Desert Shield) και Καταιγίδα της Ερήμου (Desert Storm) στο Κουβέιτ και το Ιράκ. Περίπου 125 τουφέκια είχαν αρχικά αγοραστεί από το Σώμα Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών, και ακολούθησαν σύντομα παραγγελίες από τον στρατό και την πολεμική αεροπορία. Το M82A1 είναι γνωστό από το στρατό των ΗΠΑ ως «Τουφέκι Ειδικών Εφαρμογών με Διόπτρα» (SASR—"Special Applications Scoped Rifle"), και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως όπλο αντι-υλικό και ως εργαλείο εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών,(explosive ordnance disposal - EOD). Το μεγάλο δραστικό βεληνεκές, πάνω από 1.800 μέτρα (5.900 πόδια ή 1,1 μίλια), σε συνδυασμό με την υψηλή ενέργεια και τη διαθεσιμότητα των άκρως αποτελεσματικών πυρομαχικών, όπως API και Raufoss Mk 211, επιτρέπει αποτελεσματικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων όπως κλωβούς ραντάρ, φορτηγών, σταθμευμένων αεροσκαφών και άλλα παρόμοια. Το M82 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει ανθρώπινους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις ή εναντίον στόχων πίσω από κάποια κάλυψη, π.χ. τοίχο. Ωστόσο, η χρήση κατά προσωπικού δεν είναι η κορυφαία εφαρμογή του Μ82. Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη λανθασμένη αντίληψη ότι μια σειρά από συνθήκες έχουν απαγορεύσει τη χρήση του .50 BMG εναντίον ανθρωπίνων στόχων. Ωστόσο, από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Στρατού των ΗΠΑ έχει εκδοθεί μια νομική γνωμοδότηση ότι η χρήση των πυρομαχικών .50 BMG και Raufoss Mk 211 είναι νόμιμη για χρήση κατά του προσωπικού του εχθρού.

Το 1987, η περαιτέρω ανάπτυξή του οδήγησε στην bullpup έκδοση του M82A2, η οποία ήταν μία σχεδίαση για μειωμένη ανάκρουση και να τροφοδοτείται από το ύψος του ώμου. Απέτυχε να κάνει εντύπωση στην παγκόσμια αγορά πυροβόλων όπλων, και σύντομα αποσύρθηκε από την παραγωγή. Ωστόσο, το 2006, ο Μπάρετ ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του XM500, το οποίο έχει μια διαμόρφωση bullpup παρόμοια με του M82A2.

[custom:google-ads]

Η τελευταία παραγωγή της οικογένειας M82 είναι το τουφέκι M82A1M, που εγκρίθηκε από το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, όπως το M82A3 SASR και αγόρασε σε μεγάλους αριθμούς. Αυτό το όπλο διαφέρει από M82A1 στο ότι έχει μία πλήρους μήκους υποδοχή διόπτρας (Picatinny Rail) που επιτρέπει τη χρήση ποικιλίας τύπων διοπτρών και συσκευών παρατήρησης που πρέπει να τοποθετηθούν στο όπλο. Άλλες αλλαγές είναι η προσθήκη ενός οπίσθιου μονόποδου, ελαφρύτερο μηχανισμό, καθώς και αφαιρούμενο δίποδα και φλογοκρύπτη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ματιά στο μέλλον των πολυβόλων με το L5 "Ribbon Gun"


Μια άλλη παραλλαγή του αρχικού όπλου είναι το M82A1A SASR, ένα σχεδόν πανομοιότυπο μοντέλο, αλλά ειδικά σχεδιασμένο να χρησιμοποιεί το πυρομαχικό Raufoss Mk 211 Mod 0, έναν τύπο του API (Armour Piercing Incendiary) διατρητικού εμπρηστικού πυρομαχικού.

Τα τουφέκια Barrett M82 αγοράστηκαν από διάφορες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από τουλάχιστον 30 χώρες, όπως το Βέλγιο, Χιλή, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τζαμάικα, Μεξικό, Ολλανδία, [1] τη Νορβηγία, τις Φιλιππίνες, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλες χώρες. Το M82 επίσης χρησιμοποιείται ευρέως και σε πολιτικές δραστηριότητες, όπως αγώνες σκοποβολής αποστάσεων, λόγω του ότι βάλλει με ακρίβεια από 910 μέτρα (2.990 πόδια) και ακόμα μακρύτερα.

Η Μοίρα Ελικοπτέρων Τακτικής Αποτροπής του Λιμενικού Σώματος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί εκδόσεις του Barrett M107 για να αχρηστεύει τις μηχανές των ταχύπλοων πλοίων που μεταφέρουν παράνομα ναρκωτικά. Τα τουφέκια Barrett M82 έχουν τραβήξει την προσοχή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και έχουν υιοθετηθεί από την αστυνομία της πόλης της Νέας Υόρκης καθώς και της αστυνομίας του Πίτσμπεργκ. Αν είναι απαραίτητο να ακινητοποιηθεί ένα όχημα, το πυρομαχικό .50 BMG στο μπλοκ του κινητήρα θα σβήσει γρήγορα. Εάν είναι απαραίτητο να διαπεραστούν φυσικά εμπόδια, ένα .50 BMG πυρομαχικό θα διεισδύσει μέσα σε κοινούς τοίχους από τούβλα και τσιμεντόλιθους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια Αστυνομία βγάζει στη "σύνταξη" το MP5 και με ποιο όπλο το αντικαθιστά


Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ «The Brooklyn Connection», τα M82 που μπήκαν λαθραία στο Κοσσυφοπέδιο από «συμπαθούντες» τις Ηνωμένες Πολιτείες, έγιναν γρήγορα δημοφιλή ως τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών μεγάλων αποστάσεων στα μέλη του UCK. Στη Βόρεια Ιρλανδία, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Νότια Αρμαγ Ταξιαρχία του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) χρησιμοποιήθηκαν Barrett τουφέκια εναντίον του βρετανικού στρατού και της αστυνομίας της Βασιλικής χωροφυλακής του Ούλστερ. [2]

[custom:google-ads]

Το τουφέκι Barrett M82A1 χρησιμοποιήθηκε το 2002 ως πλατφόρμα για την πειραματικό πρωτότυπο OSW (Objective Sniper Weapon). Σε αυτό το όπλο τοποθετήθηκε μια κοντή κάννη 25 mm διαμετρήματος, και εβάλλησαν υψηλής-εκρηκτικότητας βλήματα τα οποία είχαν αναπτυχθεί για 25×59mm OCSW (Objective Crew Served Weapon) αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων.

Το πειραματικό OSW έδειξε μια αυξημένη αποτελεσματικότητα έναντι διαφόρων στόχων, αλλά η ανάκρουση ήταν πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Αυτό το όπλο, επίσης γνωστό ως Barrett, έχει ήδη οριστεί ως XM109.

Πηγή: guns.com,

wikipedia.org

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis