Ένας Σύρος πρώην αξιωματικός του στρατού παρουσιάζεται σήμερα ενώπιον δικαστηρίου στη Στοκχόλμη όπου θα δικαστεί για τον ρόλο του στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη χώρα του το 2012.
Ο Μοχάμεντ Χάμο, 65 ετών που ζει στη Σουηδία, κατηγορείται για «συνέργεια» σε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2012 και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Διαβάστε επίσης
Ο πρώην ταξίαρχος του συριακού στρατού συνέβαλε «μέσω των συστάσεών του και των ενεργειών του» στις επιχειρήσεις του στρατού, ο οποίος «επιτέθηκε τυφλά εναντίον πολλών πόλεων και άλλων περιοχών μέσα και γύρω από τη Χάμα και τη Χομς», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Η δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.
Καμία διάκριση
Η εισαγγελία αναφέρει ότι ο συριακός στρατός εξαπέλυσε «γενικευμένες αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις οι δράστες των οποίων δεν είναι γνωστοί».
Αυτές εξαπολύθηκαν χωρίς να γίνεται διαχωρισμός – όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο—μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων.
Ως στρατηγός επικεφαλής μονάδας του στρατού, ο Μοχάμεντ Χάμο συμμετείχε στον συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων και προσέφερε όπλα στις εμπλεκόμενες μονάδες.
Ο Σύρος στρατιωτικός αρνείται ότι διέπραξε κάποιο έγκλημα, δηλώνει η δικηγόρος του Μαρί Κίλμαν, χωρίς να θέλει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία μεταξύ του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Συνολικά μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο αυτό, ο οποίος έχει προκαλέσει τον κατακερματισμό της χώρας.
«Ατιμωρησία»
«Οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν το 2012 στη Χομς, τη Χάμα και τα περίχωρά τους προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στους πολίτες και τεράστιες καταστροφές στις περιουσίες τους», δήλωσε η Άιντα Σαμάνι, νομική σύμβουλος της οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Civil Rights Defenders.
«Ο συριακός στρατός συμπεριφέρθηκε με τον ίδιο τρόπο και σε άλλες πόλεις της Συρίας, σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας», πρόσθεσε.
Αυτή είναι η πρώτη δίκη που διεξάγεται στην Ευρώπη και η οποία «αφορά τέτοιου είδους τυφλές επιθέσεις του συριακού στρατού», σύμφωνα με τη Σαμάνι. «Θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τα θύματα αυτών των επιθέσεων να ακουστεί η φωνή τους ενώπιον ενός ανεξάρτητου δικαστηρίου», τόνισε.
Τον Μάρτιο, ο Ριφάατ αλ Άσαντ, ένας από τους θείους του Σύρου προέδρου, παραπέμφθηκε ενώπιον της ελβετικής δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν τη δεκαετία του 1980.
Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο ο Ριφάατ αλ Άσαντ, ο οποίος επέστρεψε στη Συρία το 2021 έπειτα από 37 χρόνια στην εξορία, να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. Στην Ελβετία ένα πρόσωπο μπορεί να δικαστεί ερήμην υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Στη Γαλλία εκδόθηκαν τον Νοέμβριο διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, του αδελφού του και δύο στρατηγών για συνέργεια στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία το καλοκαίρι του 2013.
Τον Ιανουάριο του 2022, Σύρος πρώην στρατηγός, ο Ανουάρ Ρασλάν, καταδικάστηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έπειτα από την πρώτη δίκη που διεξήχθη παγκοσμίως για τις ωμότητες του καθεστώτος Άσαντ.