Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
20:57 | 11/12/2024

Το Ινστιτούτο του αεικίνητου διώκτη των ναρκωτικών κ. Ραχωβίτσα Ιωάννη συμμετείχε σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα ημερίδα κατά των ναρκωτικών που έλαβε χώρα στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, όπου καταρτισμένοι άνθρωποι και λαμπροί επιστήμονες έδωσαν το παρών. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς και είχε τίτλο: Υγιείς επιλογές για τα παιδιά, μακριά από εξαρτησιογόνες ουσίες.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Διαβάστε επίσης

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο P.A.D A. (Protection Against Drug Addiction) διοργάνωσαν την αντιναρκωτική δράση με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τα σύγχρονα ναρκωτικά, τους τρόπους διακίνησής τους αλλά και τις μεθόδους πρόληψης και προστασίας των νεαρών εφήβων που οφείλουν να γνωρίζει τόσο το οικογενειακό περιβάλλον όσο και το εκπαιδευτικό. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων.

 P.A.D A.1

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ημερίδα έδωσαν το παρόν και άτομα που ανήκουν στους Ανώνυμους Ναρκομανείς, παρουσίες που προσέδωσαν στην εκδήλωση έναν διαφορετικό χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή είναι εφικτή μέσα από τη στήριξη και τη δέσμευση για δράση.

Με ομιλητές τους:

● Έλενα Βακουφτσή, Φιλόλογος Δρ Πανεπιστημίου Πελ/νήσου

● Όλγα Βασδέκη, Ολυμπιονίκης

● Γιάννης Καλλιάτσος, Καρδιολόγος

● Ελένη Μπακούρη, Δρ Τοξικολογίας

Μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου, της Αντιδήμαρχου Πολιτισμού & Παιδείας, του Προέδρου του Κοινωνικού Φροντιστηρίου αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον λόγο έλαβε ο Αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ραχωβίτσας Ιωάννης αναφέροντας ότι: «Το Ινστιτούτο οραματίζεται μια κοινωνία χωρίς εξαρτήσεις, απαλλαγμένη από τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης των ναρκωτικών

 P.A.D A.2

Και συνέχισε λέγοντας ότι το P.A.D.A. απαρτίζεται από ανθρώπους-εθελοντές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μάχη κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών είτε ως διώκτες των ναρκωτικών, είτε από την σκοπιά των επιστημόνων (Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Ιατροί, Χημικοί,  Ολυμπιονίκες, Εγκληματολόγοι κ.α.) και έχουν στρέψει την προσοχή τους στα υγιή παιδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που μπαίνουν στον κόσμο των ναρκωτικών είναι τα 12 έτη.

Οι ομιλητές μοιράστηκαν τη γνώση και την εμπειρία τους με το ακροατήριο και αναφέρθηκαν στο πρόβλημα των εξαρτήσεων, το οποίο ενισχύει το φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας και για αυτό καθημερινά τα δελτία κατακλύζονται από τέτοιες ειδήσεις.

Η κα Βακουφτσή μίλησε για την εκπαιδευτική κοινότητα ως φορέας διαμόρφωσης υγιών προσωπικοτήτων, τονίζοντας ότι το Σχολείο αποτελεί το δεύτερο σπίτι και ο Καθηγητής πρέπει να εμπνέει ως δεύτερος γονέας. «Και μία κοινότητα προϋποθέτει σχέσεις συνεργασίας, αλληλοκατανόησης κι αγάπης ανάμεσα στους ανθρώπους που συμβιώνουν μέσα στο σχολείο. Θα πρέπει να κυριαρχεί η αγάπη στα παιδιά πρώτα απ΄ όλα και ο σεβασμός των παιδιών απέναντι στους εκπαιδευτικούς που θα λειτουργούν ως πρότυπα για αυτά.»

P.A.D.A.

Έπειτα στο βήμα κλήθηκε η Δρ Τοξικολογίας κα Μπακούρη, η οποία εργάστηκε για χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις της σχετικά με τον προσδιορισμό των ναρκωτικών, των ψυχοτρόπων ουσιών και των νοθειών τους. Η ίδια επέλεξε με τη χρήση powerpoint να παρουσιάσει φθηνές ναρκωτικές/ψυχοτρόπες ουσίες με μεγάλο κόστος όχι μόνο στην τσέπη του χρήστη αλλά και τη ζωή του. Στη συνέχεια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα συνθετικά οπιοειδή, δίνοντας ως παράδειγμα τη φαιντανύλη, ένα θανατηφόρο ναρκωτικό πενήντα φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 80 φορές από τη μορφίνη.

Έκλεισε την ομιλία με το εξής συμπέρασμα: «Για την καταπολέμηση του φαινομένου χρειάζεται ευαισθητοποίηση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, συνειδητοποίηση της επικινδυνότητας και επαγρύπνηση!»

pada3

Η Ολυμπιονίκης στίβου κα Βασδέκη σύγκρινε την γενιά της με τη σημερινή γενιά θίγοντας ένα ζήτημα που πολλοί αγνοούν: την αξία του παιχνιδιού. «Μιλάμε για τα παιδιά ξεχνώντας ότι και εμείς κάποτε ήμασταν παιδιά. Θυμάστε τα παιχνίδια που παίζαμε; Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά δεν παίζουν! Το παιδί από τη φύση του έχει πλαστεί για να μαθαίνει μέσα από το παιχνίδι. Σήμερα οι περισσότεροι γονείς αναγκάζονται να λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι, όχι επειδή αδιαφορούν για τα παιδιά τους, αντιθέτως για να τους παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Ωστόσο, τα παιδιά χρειάζονται το παιχνίδι και εάν δεν μπορούμε να τους αφιερώσουμε ώρες για αυτό, οφείλουμε να τα ωθήσουμε στον αθλητισμό. Μέσω του αθλητισμού ενεργοποιούνται οι ενδορφίνες, το μεγαλύτερο ‘’ναρκωτικό’’ του οργανισμού. Θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο - εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη που προκαλείται από την γυμναστική.»

pada4

Τέλος, ο ιατρός-καρδιολόγος κ. Καλλιάτσος ξεκίνησε την ομιλία του χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο μύθο που ακούμε συχνά: «Αν δοκιμάσεις μια φορά ναρκωτικά δεν παθαίνεις τίποτα», επισημαίνοντας ότι και μια φορά αρκεί για να σκοτώσει διότι –ειδικά- στη σημερινή εποχή οι χρήστες δεν γνωρίζουν τι ουσίες καταναλώνουν.

Ύστερα, επέλεξε να αναφερθεί στα προβλήματα που προκαλεί η κοκαΐνη στην καρδιά:

α) Απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης

β) Δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες (αιφνίδιος θάνατος)

γ) Έμφραγμα του μυοκαρδίου μέσα από διάφορους μηχανισμούς.

pada7

Ο κ. Ραχωβίτσας κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου του policenet.gr: Όπως μας ενημερώσατε στην πλειονότητα των περιπτώσεων η οικογένεια αντιλαμβάνεται ότι το παιδί της παίρνει ναρκωτικά μετά από δύο έτη χρήσης, διάστημα πιθανό από την κάνναβη να έχει μεταπηδήσει σε πιο σκληρά ναρκωτικά. Υπάρχουν προειδοποιητικά δείγματα συμπεριφοράς που μπορούν να το διαπιστώσουν οι γονείς έγκαιρα προτού να είναι αργά;

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αλλαγές στις συνήθειες και τις παρέες είναι συνήθως τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι ο έντονος εκνευρισμός και τα απότομα ξεσπάσματα, η κατακόρυφη πτώση βαθμών, οι συχνές απουσίες ή η κακή διαγωγή στο σχολείο. Θα πρέπει οι γονείς να ελέγχουν τις φιλίες των παιδιών, τις τροφές αλλά και τις αγορές τους και φυσικά να ενημερώνονται διαρκώς σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ναρκωτικών από ημερίδες, εκδηλώσεις, διαδίκτυο. Εμείς για αυτό είμαστε εδώ!

Ακολούθησαν και άλλες ερωτήσεις και έγινε συζήτηση ανάμεσα στο ακροατήριο και στους επιστήμονες του πάνελ όπου όλοι κατέληξαν σε ένα κοινό σημείο: στην σπουδαιότητα της επικοινωνίας αλλά και του ποιοτικού χρόνου που πρέπει να περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis