Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:19 | 24/10/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

 

Διαβάστε επίσης

Σενάριο ευφάνταστου μυθιστορήματος θυμίζει η υπόθεση με τη 50χρονη που κατηγορείται ότι δολοφόνησε πριν από έξι χρόνια το σύζυγό της με υδράργυρο στη Θεσσαλονίκη.

Το σκηνικό συνθέτουν μία «βιαστική» κηδεία, μία εκταφή, παράξενες αντιφάσεις, μυστηριώδεις επισκέψεις σε νοσοκομείο, χορηγήσεις φαρμάκων «αγνώστου προελεύσεως» και αγορές θερμομέτρων με υδράργυρο που έμειναν για δυόμιση χρόνια στο σκοτάδι.

Το iEidiseis.gr αποκαλύπτει πως ένας φάκελος του 2018 -που είχε αρχειοθετηθεί- όχι μόνο ανασύρθηκε αλλά ξεδιπλώθηκε σε βαθμό που ασκήθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο. Και όλα αυτά έξι χρόνια μετά.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις οχτώ το βράδυ της 4ης Ιουλίου του 2018 ένας γιατρός του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη εντόπισε εκροή υγρής ουσίας από το δεξί αυτί 60χρονου ασθενή.

Έκπληξη με τον υδράργυρο

Κανείς δεν περίμενε ότι η ουσία αυτή θα ήταν υδράργυρος. Ο ασθενής εξετάστηκε από ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος εντόπισε σφαιρίδια της ίδιας ουσίας και στο αριστερό αυτί, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

Ακολούθησε εργαστηριακή εξέταση που επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για στοιχειακό υδράργυρο. Το ίδιο μέταλλο εντοπίστηκε και σε ακόμη μία κλίνη του νοσοκομείου, όπου νωρίτερα την ίδια ημέρα ο 60χρονος είχε υποβληθεί σε εγκεφαλογράφημα, ενώ από το νοσοκομείο διαβεβαιώθηκε ότι το εν λόγω στοιχείο ουδόλως χρησιμοποιείται.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Αστυνομία που μίλησε με τον ασθενή, ο οποίος είπε ότι δεν είχε κάνει ποτέ χρήση υδραργύρου και δεν ήξερε πως είναι δυνατόν να βρεθεί στα αυτιά του. Ο ίδιος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου από τις 25 Ιουνίου του 2018 για άλλους λόγους που αφορούν σε προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ακολούθησαν και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ότι του είχαν χορηγηθεί τουλάχιστον πέντε φορές μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικής ουσίας (λοραζεπάμης). Οι γιατροί και οι νοσηλευτές εξήγησαν στους αστυνομικούς ότι ουδέποτε χορηγήθηκαν οι δόσεις αυτές από το προσωπικό του νοσοκομείου. Το διάστημα που ακολούθησε η κατάσταση της υγείας του 60χρονου βελτιώθηκε και έτσι πήρε εξιτήριο και γύρισε στο σπίτι του στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Παρά ταύτα τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 2018 ο 60χρονος απεβίωσε αιφνιδίως μέσα στο σπίτι του. Ερωτήματα εγείρονται από το γεγονός ότι δεν έλαβε χώρα ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη νεκροψίας - νεκροτομής και τοξικολογικών εξετάσεων αλλά ούτε και προανακριτική διερεύνηση του θανάτου, λόγω έκδοσης πιστοποιητικού θανάτου ιδιώτη συνταξιούχου ιατρού (κληθείσα από το διοριζόμενο γραφείο τελετών), με φερόμενη αιτία θανάτου την «καρδιακή ανακοπή». Στη συνέχεια, έγινε η ταφή του.

Μόλις η Αστυνομία ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον αρμόδιο Εισαγγελέα παραγγέλθηκε προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες θανάτου και τα αίτια που τον προκάλεσαν, στο πλαίσιο της οποίας στις 19 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε εκταφή της σορού, νεκροψία-νεκροτομή και τοξικολογικές εξετάσεις.

Νέες ιατρικές πραγματογνωμοσύνες

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της νεκροψίας - νεκροτομής ήταν ακαθόριστο όσον αφορά τη διακρίβωση της αιτίας θανάτου (λόγω προχωρημένης σήψης), ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων προς ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε ιστούς και βιολογικά υλικά του θανόντος, ανιχνεύτηκαν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου σε διάφορες συγκεντρώσεις.

Λόγω του «θολού» αυτού τοπίου παραγγέλθηκαν νέες ιατρικές πραγματογνωμοσύνες και ελήφθησαν συμπληρωματικές - διευκρινιστικές εκθέσεις ιατροδικαστικής και τοξικολογικής εξέτασης.

Ακόμη, διενεργήθηκε κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι όπου διέμενε ο 60χρονος με την οικογένειά του, στο πλαίσιο της οποίας κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και πέντε συσκευές κινητών τηλεφώνων, τα οποία απεστάλησαν για εργαστηριακές εξετάσεις.

Παράλληλα, εξετάστηκε εκ νέου η σύζυγος του από τους αστυνομικούς, στους οποίους ανασκεύασε μερικώς όσα αρχικά είχε καταθέσει και παραδέχθηκε ότι η ίδια αγόρασε από φαρμακείο τουλάχιστον έξι θερμόμετρα υδραργύρου, εκ των οποίων, το ένα το παρέδωσε στο σύζυγό της ενώ νοσηλευόταν στο Γ.Ν. «Παπανικολάου». Τα υπόλοιπα ισχυρίστηκε ότι τα έστειλε με δέμα στην αδερφή της στην Πολωνία.

Μετά από λίγες ημέρες φέρεται να μετέβη σε φαρμακείο αγοράζοντας ακόμη δώδεκα θερμόμετρα υδραργύρου, από τα οποία το ένα έδωσε στο σύζυγό της, ενώ τα υπόλοιπα ισχυρίσθηκε ότι και πάλι τα απέστειλε με δέμα στην Πολωνία.

Επίσης, παραδέχθηκε ότι η ίδια μετέφερε στο νοσοκομείο, εκτός από τα θερμόμετρα, δύο σακούλες με αντιψυχωσικά φάρμακα. Οι αγορές και παραδόσεις των θερμομέτρων στο σύζυγό της, έλαβαν χώρα χρονικά πριν τον εντοπισμό του υδραργύρου στο αυτί του 60χρονου. Η ίδια τόνισε πάντως ότι δεν χορήγησε ποτέ υδράργυρο ή άλλη ουσία σε εκείνον.

Από την έρευνα της Αστυνομίας εξακριβώθηκε η αγορά τεσσάρων θερμομέτρων την 04-07-2018 και τεσσάρων θερμομέτρων και μιας σύριγγας την 06-07-2018 από φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, όπως και η αγορά δεκαπέντε θερμομέτρων υδραργύρου το καλοκαίρι του 2018 επίσης από φαρμακείο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ισχυρισμοί της περί της παράδοσης των θερμομέτρων στο σύζυγό της χωρίς εμπλοκή στη χορήγησή τους σε εκείνον, έπρεπε να διερευνηθεί, δεδομένου ότι μίλησε γι’ αυτό στις Αρχές για πρώτη φορά μετά από δυόμισι χρόνια από το θάνατο του συζύγου της (παρότι φέρεται γνώριζε εξ αρχής για τον εντοπισμό του υδραργύρου στον 60χρονο). Μολαταύτα, δεν είχε αναφέρει τίποτα σχετικό με την παράδοση των θερμόμετρων υδραργύρου κατά το αρχικό στάδιο ερευνών.

Τα στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία τον Ιούλιο του 2021 και μετά την αξιολόγησή τους η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2023 μετά από τηλεφωνική καταγγελία παρασχέθηκαν νέα στοιχεία για εμπλοκή της συζύγου του 60χρονου στο θάνατό του, τα οποία γνωστοποιήθηκαν στην Εισαγγελία.

Έτσι η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο για να γίνει συμπληρωματική έρευνα μετά από σχετική εισαγγελική παραγγελία. Το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατ’ εξακολούθηση, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης από Ανακριτή του Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Αρνείται τις κατηγορίες

Η 50χρονη απολογήθηκε στον Ανακριτή προχθές και αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Ο δικηγόρος της Θεόδωρος Σιμόπουλος δήλωσε ότι «αρνείται τις κατηγορίες. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το θάνατο του συζύγου της. Τα παιδιά της είναι μαζί της. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η μητέρα τους δεν έχει καμία σχέση με το θάνατο του πατέρα τους. Οι συγγενείς του θανόντος δεν εξέφρασαν κάποια άλλη άποψη όταν κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της προκαταρκτικής. Δεν υπήρξε κάτι που να προσδίδει κίνητρο για μία τέτοια βαριά υπόθεση».

ieidiseis.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis