Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν σήμανε συναγερμός στην αστυνομία για εισβολή καταζητούμενου Ρουμάνου εγκληματία σε διαμέρισμα. Πρόκειται για τον Σορίν Ματέι, ο οποίος μπήκε στο σπίτι της οικογένειας Γκινάκη, επί της οδού Νιόβης 4 στα Κάτω Πατήσια και κράτησε ομήρους - υπό την απειλή χειροβομβίδας - τα μέλη μίας οικογένειας.
Ο 27χρονος Ρουμάνος καταζητούμενος, Σορίν Ματέι, επειτα από ημέρες «κυνηγητού» με την αστυνομία, κατέληξε στο σπίτι μίας φίλης του, της Πηνελόπης Αθανασοπούλου, η οποία διέμενε στην εν λόγω πολυκατοικία.
Διαβάστε επίσης
Όταν εντοπίστηκε από τις Αρχές, το έσκασε από την οικία και εισέβαλε σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Το διαμέρισμα ανήκε στην οικογένεια Γκινάκη και την ώρα της εισβολής βρίσκονταν εκεί η Σουλτάνα Γκινάκη, τα δύο της παιδιά, και ο γαμπρός της.
Λίγα λεπτά αργότερα τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ζήτησε να βγει άμεσα στον αέρα. Έτσι ξεκίνησε μια τηλεοπτική συνομιλία που παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο όλη η Ελλάδα με κομμένη την ανάσα.
Ο δράστης, έλεγε συνεχώς ότι δεν θα πειράξει τους ομήρους, όμως ζήτησε 500.000 δραχμές (περίπου 1.500 ευρώ) και να του παραχθούν αμφεταμίνες για να μπορέσει να συνέλθει από την ηρωίνη, υπό την επήρεια της οποία βρισκόταν.
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ξεγελάσουν στέλνοντάς του υπνωτικά χάπια, όμως ο 27χρονος κατάλαβε την πλάνη και αποφάσισε να διακόψει κάθε επικοινωνία με την αστυνομία, απειλώντας, μάλιστα, να πετάξει τη χειροβομβίδα.
Ο υπαρχηγός της αστυνομίας, υποστράτηγος, Θεόδωρος Πλάκας, έφτασε στον τηλεοπτικό σταθμό γύρω στις 20:00 ώστε να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις και ο παρουσιαστής Νίκος Ευαγγελάτος κατάφερε να πείσει τον Ρουμάνο να αφήσει ελεύθερο ένα από τα μέλη της οικογένειας και συγκεκριμένα τον Ευάγγελο Γκινάκη.
Να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας, που μία τέτοια διαπραγμάτευση γινόταν υπό αυτές τις συνθήκες.
Ο αρχηγός της αστυνομίας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, θεωρώντας ότι η χειροβομβίδα που κρατούσε ο ύποπτος ήταν ψεύτικη αποφάσισε να διακοπεί η τηλεφωνική επικοινωνία του κακοποιού με τον τηλεοπτικό σταθμό.
Τη στιγμή που οι αστυνομικοί έμπαιναν στο κτίριο, το ρολόι έδειχνε 22:00 και ο Ματέι είχε μόλις απελευθερώσει, όπως είχε υποσχεθεί νωρίτερα, τη Σουλτάνα Γκινάκη.
Στο διαμέρισμα βρισκόταν πλέον ο ίδιος και οι δύο δεμένοι όμηροι. Στην έφοδο συμμετείχε και ο αρχηγός της αστυνομίας, πιστεύοντας ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη. Οι αστυνομικοί όταν μπήκαν στο διαμέρισμα, τράβηξαν με δύναμη τον όμηρο άνδρα, έκοψαν το κορδόνι και κατάφεραν να τον απελευθερώσουν. Την ίδια στιγμή ο Ματέι άρπαξε την κοπέλα η οποία άρχισε να φωνάζει πανικόβλητη «Μη». Όσα διαδραματίζονταν στο διαμέρισμα, ακούγονταν στην τηλεόραση από το ανοιχτό τηλέφωνο. Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε η μοιραία έκρηξη. Για το πώς εξεράγη η χειροβομβίδα υπάρχουν δύο ανεπιβεβαίωτες εκδοχές. Σύμφωνα με τη μία, ο Ματέι την έβαλε στο παντελόνι της κοπέλας και στη συνέχεια τη έσπρωξε προς του αστυνομικούς με αποτέλεσμα να εκραγεί.
Οι συγγενείς της κοπέλας, που είχαν παρακολουθήσει τις έρευνες που ακολούθησαν, ανέφεραν πως η χειροβομβίδα έσκασε ακριβώς πίσω από τα πόδια της για αυτό και ακρωτηριάστηκε.
Το σώμα της νεαρής κοπέλας ήταν σχεδόν κομμένο στα δύο ενώ εκτός από αρκετούς αστυνομικούς, τραυματίστηκε και ο ίδιος ο Ματέι. Η Γκινάκη μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, οι αστυνομικοί σε στρατιωτικά νοσοκομεία και ο Ματέι αρχικά στον Ερυθρό Σταυρό και λίγο αργότερα στο Γενικό κρατικό Νίκαιας. Οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή της κοπέλας, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η Αμαλία Γκινάκη έφυγε από τη ζωή μετά από 17 ημέρες νοσηλείας.
Ο 27χρονος Σορίν Ματέι πέρασε δύο ημέρες στο Γενικό Κρατικό, όπου οι γιατροί τον κρατούσαν σε καταστολή. Στη συνέχεια έπειτα από εντολή του διευθυντή της χειρουργικής κλινικής, που έκρινε ότι ο ασθενής δεν διέτρεχε κίνδυνο, ο Ματέι μεταφέρθηκε δεμένος στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με τον γιατρό υπηρεσίας, η ποσότητα του κατασταλτικού φαρμάκου που είχε χορηγηθεί στο Ρουμάνο ήταν «για ελέφαντες», ενώ η ύπτια στάση ταυτόχρονα με το δέσιμο, ήταν λάθος.
Πριν προλάβει να κάνει κάτι ο γιατρός, βρήκε νεκρό τον Ματέι στο κρεβάτι του, το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής, ο θάνατος του κακοποιού προήλθε από εισρόφηση γαστρικού υγρού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή.
Όλοι οι όμηροι βγήκαν σώοι, εκτός από την Αμαλία Γκινάκη.
Αναστασία - Βασιλική Γκολέμη