Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:28 | 06/11/2018

Γράφει ο Λάμπρος Δημητρέλος

Ο τακτικός καθρέπτης είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία που περιέχονται στην «τακτική εργαλειοθήκη» του αστυνομικού, ενώ αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιβίωση του αστυνομικού υπό την έννοια ότι τον βοηθά να μην εκτίθεται σε «βρώμικες» προβληματικές περιοχές.

[custom:google-ads]

Η χρησιμότητά του είναι τεράστια στις έρευνες κτιρίων και ειδικότερα στην εκκαθάριση γωνιών, δωματίων, διαδρόμων, κλιμακοστασίων, παταριών και εν γένει προβληματικών περιοχών, αναζητώντας ύποπτο ή δράστη.

Με τη χρήση κατόπτρου, η κίνηση των αστυνομικών είναι αργή και μεθοδική, με έμφαση στην άριστη χρήση της κάλυψης και της απόκρυψης, μια κίνηση που στην τακτική γλώσσα ονομάζεται “stealth”, καθώς είναι σημαντικό ο ύποπτος/δράστης, τον οποίον οι αστυνομικοί αναζητούν, να μην τους δει ούτε να τους ακούσει ενώ πλησιάζουν, ούτε φυσικά να μπορεί να προβλέψει την ακριβή θέση και απόστασή τους έξω από το δωμάτιο ή στο διάδρομο είτε στη σκάλα.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Ο χειριστής του κατόπτρου θα πρέπει να είναι χαρισματικός αστυνομικός, συνήθως μικρόσωμος (για να χωρά και σε στενά σημεία να χαμηλώσει και να αναπτύξει τον καθρέπτη), πολύ παρατηρητικός, οξυδερκής, υπομονετικός, πειθαρχημένος, αποφασιστικός και φυσικά να έχει φαντασία, καθώς μέσα σε ένα κτίριο οι δυνητικές «κρυψώνες» είναι άπειρες και η διαδικασία της έρευνας χρονοβόρα και κουραστική.

Ο χειριστής του κατόπτρου αναζητεί στους χώρους της εκάστοτε προβληματικής περιοχής, μέσω της όρασής του, της ακοής του (πολλές φορές και μέσω της όσφρησής του, με δεδομένο ότι οι κακοποιοί πολλές φορές δεν είναι φανατικοί της καθαριότητας) τα παρακάτω:

1. Ένα μέρος του ή ολόκληρο το σώμα του υπόπτου/δράστη (λ.χ. ένα ώμος που προεξέχει υποδηλώνει την ύπαρξη ολόκληρου ανθρωπίνου σώματος),

2. Οποιαδήποτε κίνηση ατόμου (λ.χ. ένα «βούλιαγμα» κεφαλιού πίσω από έναν καναπέ, που σημαίνει ότι με την άφιξη των αστυνομικών έξω από το δωμάτιο ο ύποπτος/δράστης «λούφαξε»),

3. Ίχνη πρόσφατης παρουσίας ατόμου (λ.χ. αποτσίγαρα, σωματικές οσμές λόγω στρες, μια ανοιγμένη βρύση κλπ),

4. Ακαταστασία, ενδεικτική προσπάθειας ανθρώπου να κρυφτεί (λ.χ. ρούχα έξω από μια ντουλάπα, τα οποία ο ύποπτος/δράστης έβγαλε για να χωρέσει και να κρυφτεί),

5. Ειδικότερες προβληματικές περιοχές, στις οποίες χωρά να κρυφτεί άνθρωπος (λ.χ. πατάρια, ντουλάπες κλπ),

6. Εμπόδια πίσω/πάνω/γύρω από τα οποία χωρά να κρυφτεί άνθρωπος (λ.χ. καναπέδες, βιβλιοθήκες κλπ).

Για να αναπτύξει το κάτοπτρο ο χειριστής του, χρειάζεται πάντοτε κάλυψη από έναν έτερο αστυνομικό της ομάδας, καθώς ο χειριστής αδυνατεί να ερευνά έναν άγνωστο χώρο μέσω της μικρής και «στρεβλωμένης» επιφάνειας ενός κυρτού καθρέπτη και ταυτόχρονα να καλύπτει ο ίδιος τον εαυτό του από ενδεχόμενες απειλές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:


Για να χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τακτικό κάτοπτρο σε μια επιχείρηση έρευνας χώρου, χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο αστυνομικούς, τον χειριστή αστυνομικό και τον αστυνομικό κάλυψης.

Ο χειριστής καθρέπτη λαμβάνει θέση ανάμεσα στον αστυνομικό κάλυψης και τον τοίχο, ενώ ξεκινά το «κοίταγμα» πάντα από χαμηλή θέση (γι’ αυτό προαναφέρθηκε η ανάγκη του να είναι μικρόσωμος).

Ο αστυνομικός κάλυψης που είναι ακριβώς πάνω και δίπλα του (καλύπτοντάς τον κυρίως από το εσωτερικό του δωματίου ή της γωνίας κλπ, αλλά και από ενδεχόμενες απειλές μπροστά – αν δεν υπάρχει άλλος αστυνομικός να καλύψει αυτές), πρέπει να συγκεντρώνεται στο να καλύπτει μόνο και όχι να του αποσπάται η προσοχή κοιτώντας και αυτός τον καθρέπτη.

Ο χειριστής κατόπτρου πρέπει να εισάγει αυτό στο δωμάτιο ή τη γωνία ή το εμπόδιο, τόσο όσο χρειάζεται για να δει οριακά μέσα σε αυτό και όχι υπερβολικά βαθιά, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να προδοθεί η παρουσία των αστυνομικών.

Ο χειριστής καθρέπτη ξεκινά το «κοίταγμα» από το επίπεδο του δαπέδου και «καθαρίζει» τις άμεσες προβληματικές περιοχές, τις κοντινές γωνίες, το κέντρο του δωματίου και τις μακρινές γωνίες.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα στέκονται

Ατομικά τακτικά κάτοπτρα «τσέπης», τα οποία προσαρμόζονται σε πτυσσόμενα baton. Λόγω του μικρού τους μεγέθους μπορούν να φέρονται από τον οποιονδήποτε αστυνομικό περιπολίας, ο οποίος αντιμετωπίζει καθημερινά πολλά σήματα για έρευνα χώρων, από ύποπτους θορύβους, ως συναγερμούς και διαρρήξεις «ταύτην».

 

Αμέσως μετά το «κοίταγμα» χαμηλά, ο χειριστής αλλάζει επίπεδο και ελέγχει τα ψηλά σημεία για τυχόν ξαπλωμένο πάνω σε έπιπλα ύποπτο/δράστη.

Ολοκληρώνοντας και το «κοίταγμα» ψηλά, ενημερώνει την ομάδα των υπολοίπων αστυνομικών για τις ειδικότερες προβληματικές περιοχές που εντόπισε και τη χονδρική διάταξη του δωματίου και της επίπλωσης, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι περίπου θα αντιμετωπίσουν κατά την είσοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τακτική & έκτακτη εναλλαγή από επωμιζόμενο, σε όπλο χειρός

Αν ο αστυνομικός χειριστής κατόπτρου εντοπίσει το αναζητούμενο άτομο, ακολουθούνται οι τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες αποκλεισμού, εντολών και ελέγχου.

Τα τακτικά κάτοπτρα, τα πολύτιμα αυτά «βέλη» στην «τακτική φαρέτρα» των αστυνομικών, υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη και μοντέλα, από τηλεσκοπικά με ενσωματωμένους φακούς και γάντζους (οι γάντζοι χρησιμεύουν στο να ανοίγουν/σύρουν/ανασηκώνουν πόρτες, ντουλάπες, κουρτίνες κλπ από απόσταση), μέχρι μοντέλα «τσέπης» που προσαρμόζονται σε πτυσσόμενα baton και μπορεί ο κάθε αστυνομικός περιπολίας να έχει στον εξοπλισμό του, ώστε να ολοκληρώνει κάθε φορά με ασφάλεια την «ευαίσθητη» και απαιτητική εργασία της έρευνας χώρων.

 

Βιβλιογραφία – Πηγές:

- Building search: Tactics for the patrol officer, του James D. Stalnaker

- Wikipedia, the free encyclopedia

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis