Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:16 | 20/01/2019

Η συντριπτική πλειοψηφία των σφαιρών είναι κατασκευασμένη από ένα στερεό πυρήνα μολύβδου με ένα κάλυμμα χαλκού (που ονομάζεται "jacket"). Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται επειδή είναι ένα εξαιρετικά πυκνό, αλλά φθηνό μέταλλο, καθιστώντας το ιδανικό για να αυξήσει το βάρος στα βλήματα διατηρώντας το συνολικό μέγεθος μικρό. Ο χαλκός χρησιμοποιείται επειδή είναι αρκετά ισχυρός για να αποτρέψει την παραμόρφωση το μαλακότερο μόλυβδο, αλλά αρκετά μαλακός ώστε να μπορούν οι ραβδώσεις της κάννης να πιάσουν την σφαίρα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αυτό το βίντεο τα έχει όλα: έλεγχο, καταδίωξη, συμπλοκή και έφοδο



Το χάλκινο περίβλημα ξεκινάει ως κύπελλο το οποίο επιμηκύνεται και διαμορφώνεται έτσι ώστε να ταιριάζει με το προφίλ του βλήματος που παράγει.

P1270879

Ωστόσο, αν και αυτή η διαδικασία είναι πολύ αποδοτική, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει το μέταλλο να περιβάλλει ολόκληρο τον πυρήνα μολύβδου χωρίς κενά. Για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, οι κατασκευαστές σφαιρών αφήνουν συνήθως το ένα άκρο του βλήματος ανοιχτό. Αναλόγως με το ποιο άκρο είναι ανοιχτό - και την διαδικασία κατασκευής- καθορίζεται η ταξινόμηση του βλήματος.

[custom:google-ads]

308 Bullets, Nick Leghorn

Full Metal Jacket (FMJ)

FMJ bullets, Nick Leghorn

Τα βλήματα "Full Metal Jacket" ή "FMJ" συνήθως δεν είναι στην πραγματικότητα πλήρως επενδεδυμένα, αλλά έχουν απλά ένα χάλκινο περίβλημα που καλύπτει την κορυφή του βλήματος. Τα στρατιωτικά πυρομαχικά FMJ, ωστόσο, καλύπτονται εντελώς από ένα περίβλημα χαλκού (σύμφωνα με τις συμβάσεις της Χάγης), το οποίο χρησιμοποιεί μια πιο περίπλοκη διαδικασία από τα παραδοσιακά πολιτικά πυρομαχικά (αλλά δεν μεταβάλλει καθόλου την φονικότητα των βλημάτων).

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εσείς ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε 9mm και 9mm Luger;



Τα πυρομαχικά FMJ κατασκευάζονται έτσι ώστε ο πυθμένας του αρχικού κυπέλλου χαλκού να γίνει η κορυφή της σφαίρας, παράγοντας ένα συνεχές περίβλημα από χαλκό πάνω από το βλήμα. Ωστόσο, τα περισσότερα πολιτικά πυρομαχικά αφήνουν τη βάση του πυρήνα ακάλυπτη, όπως φαίνεται με τη σφαίρα στα αριστερά στις παραπάνω εικόνες (εκείνες με τις τρεις σφαίρες δίπλα-δίπλα).

Τα πυρομαχικά FMJ είναι φθηνά και συνεπώς είναι η συνηθέστερη επιλογή. Ο ομοιόμορφος και αεροδυναμικός σχεδιασμός του βλήματος το καθιστά ιδανική επιλογή για βολές ακριβείας σε μεγάλη απόσταση.

Ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός σημαίνει ότι είναι επίσης πιο πιθανό το βλήμα να διεισδύσει σε έναν στόχο και να συνεχίσει την πορεία του αφού εξέλθει από την άλλη πλευρά, ενδεχομένως τραυματίζοντας ανθρώπους πίσω από τον στόχο και αφήνοντας μόνο μια μικρή πληγή στο στόχο.

Υπάρχουν δύο παραλλαγές των πυρομαχικών FMJ:

Round Nose (RN) - Η άκρη της σφαίρας στρογγυλεύεται σε σφαιρικό σχήμα, που δεν είναι ιδιαίτερα αεροδυναμικό και χρησιμοποιείται κυρίως σε πιστόλια.
Boat Tail (BT)  - Το πίσω μέρος της σφαίρας είναι κωνικό ώστε να δίνει ένα πιο αεροδυναμικό προφίλ (οι δύο σφαίρες στα αριστερά στις εικόνες παραπάνω). Αυτό είναι συνηθισμένο στα πυρομαχικά του τύπου "match" και στα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς.

Open Tip (OTM)

OTM, c Nick Leghorn

Ενώ με το βλήμα FMJ, ο πυθμένας του κυπέλλου γίνεται η κορυφή της σφαίρας, στις σφαίρες "ανοικτής άκρης", ισχύει το αντίθετο - ο πυθμένας του κυπέλλου είναι ο πυθμένας της σφαίρας. Αν και αυτή η τεχνική καλύπτει περισσότερο τον πυρήνα μολύβδου από ότι σε ένα βλήμα FMJ, αφήνει ένα μικρό άνοιγμα στην άκρη της σφαίρας όπου το ενώνεται το περίβλημα. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν αυτά τα βλήματα με τα hollow point, αλλά η τρύπα στα OTM είναι πολύ μικρή για να δουλέψει με τον τρόπο που λειτουργεί στα hollow point.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέσσερα «μικρά μυστικά» για γρήγορη και αποτελεσματική αλλαγή γεμιστήρα



Οι σφαίρες ανοικτής απόληξης προτιμούνται από τους σκοπευτές μεγάλων αποστάσεων, καθώς η διαδικασία κατασκευής είναι πιο συνεπής από ό, τι με τα βλήματα FMJ.

Αυτό οδηγεί σε σφαίρες υψηλότερης ποιότητας και καλύτερη απόδοση σε μεγάλες αποστάσεις.

[custom:google-ads]


Λόγω της κατασκευής των βλημάτων, οι σφαίρες ανοιχτής αιχμής έχουν την ίδια συμπεριφορά με τα βλήματα FMJ όταν χτυπάνε τον στόχο.


Hollow Point (HP)

Hollow point JHP bullet cartridge Nick Leghorn

Ακολουθώντας την ίδια γενική διαδικασία κατασκευής με τις σφαίρες "ανοικτής άκρης", αυτά τα βλήματα διαθέτουν μεγάλο άνοιγμα στο μπροστινό μέρος της σφαίρας. Η ιδέα είναι ότι αυτό το άνοιγμα θα αναγκάσει το βλήμα να επεκταθεί κατά την πρόσκρουση με έναν στόχο, μεταφέροντας όλη την ενέργεια του βλήματος στον στόχο και δημιουργώντας μεγαλύτερη πληγή με περισσότερη αναχαιτιστική ικανότητα.

Ένα άλλο προτέρημα είναι ότι το βλήμα αυτό όταν βρει τον στόχο, λόγω της έντονης παραμόρφωσης, δεν έχει υψηλή διατρητική ικανότητα και ως εκ τούτου περιορίζεται ο κίνδυνος ακούσιου τραυματισμού κάποιου αθώου πολίτη. Ακ και μερικοί πιστεύουν ότι έχει δυνατότητα διάτρησης αλεξίσφαιρου, είναι προφανές για τον παραπάνω λόγω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.


Ωστόσο, αυτή η τρύπα στο μπροστινό μέρος της σφαίρας δημιουργεί επίσης μια τεράστια ποσότητα τριβής καθώς το βλήμα ταξιδεύει στον αέρα και περιορίζοντας αρνητικά την εμβέλεια.
Λόγω της φονικότητάς τους πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την χρήση τους.

Soft Point (SP)

soft point rifle bullet cartridge
Αν και τα πυρομαχικά hollow point είναι ιδανικά για κοντινές αποστάσεις, τα μακρύκαννα όπλα χρειάζονται σφαίρες με καλύτερες βαλλιστικές ιδιότητες. Μία από τις πρώτες προσπάθειες να κατασκευαστεί ένα βλήμα με την ακρίβεια μιας σφαίρας FMJ και των "τερματικών βαλλιστικών" (πως συμπεριφέρεται το βλήμα όταν βρει τον στόχο) ενός hollo point ήταν η σφαίρα "μαλακού σημείου".


[custom:google-ads]

Η κύρια διαφορά ανάμεσα σε μια σφαίρα μαλακού σημείου και μια σφαίρα ανοιχτού άκρου είναι ότι με το μαλακό σημείο, μέρος του πυρήνα του μολύβδου προεξέχει από το μπροστινό μέρος του βλήματος. Αυτό δίνει στη σφαίρα ένα πιο αεροδυναμικό σχήμα σε σχέση με τις σφαίρες ανοικτής άκρης και επίσης έχει την τάση να ισοπεδώνει το βλήμα όταν χτυπά ένα στόχο. Οι σφαίρες δεν ανοίγουν τόσο δραματικά όσο ένα hollow point, αλλά δεν παύει να προσφέρει καλύτερη βαλιστική συμπεριφορά σε σύγκριση με ένα fmj.


Ballistic Tip

ballistic tip bullet rifle cartridge

Πώς αποκτάτε τα πλεονεκτήματα ενός hollow point με την ακρίβεια μεγάλης εμβέλειας ενός FMJ; Προσθέτοντας ένα μικρό κομμάτι πλαστικό. Οι σφαίρες "βαλλιστικών άκρων" χαρακτηρίζονται από υπερβολικό άνοιγμα στην άκρη του περιβλήματος χαλκού, ώστε να επιτρέπεται η επέκταση της σφαίρας κατά την πρόσκρουση. Αλλά αυτή η τρύπα καλύπτεται από ένα κωνικό κομμάτι πλαστικού που επιτρέπει στη σφαίρα να λειτουργεί σαν να ήταν FMJ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα πιο ανορθόδοξα σκοπευτικά για Glock




Άλλοι τύποι σφαίρας
Ενώ ο πυρήνας μολύβδου είναι το πρότυπο για την κατασκευή μιας σφαίρας, υπάρχουν μερικά άλλα ενδιαφέροντα σχέδια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως:
    Frangible - Αυτές οι σφαίρες είναι κατασκευασμένες από συμπιεσμένους κόκκους χαλκού και έχουν σχεδιαστεί για να θρυμματίζονται κατά την πρόσκρουση σε μια σκληρή επιφάνεια. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως εκπαιδευτικά πυρομαχικά σε σκοπευτήρια, όπου η υπερβολική διείσδυση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.
    Standard Copper - οι σφαίρες κατασκευασμένες αποκλειστικά από χαλκό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές και διατίθενται σε ποικίλους τύπους και βάρη. Η εξάλειψη του πυρήνα μολύβδου είναι περιβαλλοντικά καλύτερη και για αυτόν τον λόγο ορισμένες χώρες επιβάλλουν την αποκλειστική χρήση τέτοιων βλημάτων στο κυνήγι
    Total Metal Jacket (TMJ) - Σφαίρες πυρήνα μολύβδου που είναι εντελώς καλυμμένες με χαλκό για τη μείωση της έκθεσης σε μόλυβδο. Ορισμένα κλειστά σκοπευτήρια χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο πυρομαχικών για να μειώσουν την ποσότητα σωματιδίων μολύβδου στον αέρα.
    Steel Core / Armor Piercing - Ο πυρήνας του μολύβδου αντικαθίσταται με ένα συμπαγές χαλύβδινο σκελετό σχήματος βέλους, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να τρυπάει θωράκιση σώματος και κάποια οχήματα με λεπτότερη θωράκιση. Αυτό το βλήμα μπορεί να καταστρέψει μεταλλικούς στόχους ενώ είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για εξοστρακισμούς
    Tracer (τροχιοδεικτικές)- Οι σφαίρες επεξεργάζονται με μια χημική ουσία (συνήθως φωσφόρο) που καίγεται κατά την διαδρομή του βλήματος. Αυτό επιτρέπει στους σκοπευτές να δουν πού πηγαίνει η σφαίρα τους, αλλά επειδή η ουσία συνεχίζει να καίει μετά την πρόσκρουση υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

 

Πηγή: thetruthaboutguns.com

Επιμέλεια μετάφρασης Policenet.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis